Gondolnád, hogy ez hazánk legrégebbi fesztiválja?

KISZ, rock, modern. Címszavakban így lehetne összefoglalni hazánk legrégebbi fesztiváljának történetét. Ha a 2021-es SZIN előtt érdekel, milyen utat járt be a rendezvény, tarts most velünk!

Több mint fél évszázados fesztivál

Minden vidéki nagy egyetemi város rendelkezik saját fesztivállal. Ott a Pécsi Egyetemi Napok, a Miskolci Egyetemi Napok, de a legnagyobb múlttal mégiscsak a Szegedi Ifjúsági Napok büszkélkedhet. Az EFOTT történelmi visszatekintője kapcsán már szóba került, hogy az uralkodó szocialista vezetés igyekezett a fiatalok kedvében járni. Nem szabadott megengedni még egy 56-ot, lehetőséget kellett adni a gőz kiengedésére. 1964-ben egy úgynevezett Szegedi Ifjúsági Karnevált rendeztek meg Szegeden a városháza előtt. Elsősorban szegedi fellépőkkel, szegedi polgároknak szólt. A rendezvényt 1968-ban karolta fel a KISZ és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda,mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az összegyűlt tömeg egy többnapos élményre vágyik. Ekkor lett az esemény hivatalos neve a Szegedi Ifjúsági Napok. A legelső olyan magyarországi ifjúsági fesztivál volt, ahol több ezer fiatal együtt, kötöttségek nélkül szórakozhatott. 

SZIN fesztivál napozás
SZIN fesztivál napozásFotó / https://szin.org/

A SZIN történelmét három nagy szakaszra szokták osztani:

A KISZ-es SZIN

A KISZ és az Express első dolga volt, hogy az eredeti egy napból több napot csináljanak, azonban a látogatók száma miatt egyéb változtatásokat is eszközölni kellett. A SZIN a Tisza-partra költözött, bár annak idején szinte az egész város a fesztiválozók játszóterévé vált. Továbbá a szervezők kötelessége volt, hogy politikai tartalommal töltsék meg a fesztivált. Szerencsére nem tolták túl, volt egy pár mondatos megnyitó, ami után a szórakozásé volt a főszerep. A kor eszményeit ismerve azt hihetnénk, hogy egy ilyen típusú rendezvényt rengeteg támadás ért. Az igazság az, hogy a KISZ Központi Bizottságán kívül - akik egyébként nem vettek részt a szervezésben - mások nem igazán tettek megrovásokat. A város vezetése teljesen rendben volt a fesztivállal, egyedül a köztereken tévelygő és sátrazó fesztiválozókkal voltak gondjaik a lakosságnak. A fellépők összeállításába nem szóltak bele. A kezdetekhez hűen megtartották a karnevál részét is. A szegedi cégek autókkal vonultak fel. A látogatók a bulizás mellett megismerhették Szeged környéket és turizmusát. Ugye ez ismerős Nektek az EFOTT-os cikkünkből? A mai több tízezres fesztiválos bérletárak mellett számunkra elképzelhetetlen, hogy 1978-ban 250-300 forint volt a SZIN részvételi díj.

SZIN
SZINFotó / https://szin.org/

A rockos SZIN

A rendszerváltás után a SZIN megszűnt létezni. Nem volt KISZ, nem volt szervező. Szurdi Zsolt, a szegedi Rock Klub egykori vezetője karolta fel és élesztette újjá a fesztivált. A KISZ stafétáját 1991-től 2002-ig a Rock Klub vette át. A szervező nevéből kitalálhatjátok, hogy egy rockosabb fesztivált képzeltek el. A környéken sok tehetséges zenekar volt, akiknek nem volt hol fellépniük. 1991-ben a Lapos strandon rendezték az első post-rendszerváltás SZIN-t, majd több helyi klub is becsatlakozott. Egyre több és több fiatal fesztiválozó és zenész érkezett az ország minden tájáról. A cél pontosan ez volt. Szurdi szerette volna visszacsalogatni az embereket, hisz az évek során számtalan fesztivál épült ki a SZIN mintájára, az elődöt mégis kezdték elfelejteni és hanyagolni a látogatók.A gátat a költségvetés adta.A SZIN eljutott arra a szintre, hogy a szervezők képtelenek voltak megteremteni az anyagi hátteret.

Fotó / https://szin.org/

A fesztiválos SZIN

2002-ben Szeged város önkormányzata levette a terhet a Rock Klub válláról, és ismételten felélesztették a SZIN-t. A SZIN tradicionális szegedi érték volt, úgy gondolták megéri még egy esélyt adni a fesztiválsorozatnak. A munkálatokban Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója segédkezett. A helyszín a partfürdő lett, és elkezdtek szponzorokat verbuválni. A 2003-as első újkori SZIN veszteséget könyvelt el. A szervezők nem adták fel, és az elkövetkező években meglepő sikert arattak. Ebben közrejátszott a választott időpont. Augusztus végére az emberek kinyaralják magukat, lecseng a többi fesztivál. Fellépők terén a sokszínűség dominál, sőt külföldi vendégeket is hoznak. Kevesen tudják, de a SZIN hazánk első zöld fesztiválja volt, például itt lehetett először repoharat kapni.

Ha kíváncsiak vagytok a SZIN teljes történetére, mindenképpen a figyelmetekbe szeretnénk ajánlani ezt a dokumentumfilmet. Ha pedig szeretnétek részesei lenni, mégitt szerezhettek jegyeket a 2021-es SZIN-re, amely augusztus 25-e és 29-e között kerül megrendezésre!