Az ünneplés vége: az Olimpiai játékok legnagyobb botrányai

Nemrég véget értek a 2021-ben megrendezett 2020-as olimpiai játékok, ami az egész világot összehozta. Magyarország sikereinek is mind nagyon örülhettünk, de az ünneplés után most beszéljünk az esemény árnyoldaláról is.

Nincsen versengés csalás nélkül, nincsen szervezet korrupció nélkül. Nem véletlen hát, hogy az olimpiai játékok körül mindkettő felüti a fejét időről-időre, beszennyezve azt, amit az olimpia jelenteni hivatott: a sportszerűséget, a szolidaritást és a közös ünneplést.

1968. nyár, Mexikó

A mexikóvárosi olimpiát tíz nappal azután tartották, hogy a katonaság sortüzet nyitott tüntetőkre, akik politikai foglyok szabadlábra engedéséért tüntettek. 190-en haltak meg a mészárlásban, amivel azt akarta megelőzni a kormány, hogy a tüntetők ne zavarják a játékok lefolyását.

A mexikóvárosi olimpiát tíz nappal azután tartották, hogy a katonaság sortüzet nyitott tüntetőkre, akik politikai foglyok szabadlábra engedéséért tüntettek.
A mexikóvárosi olimpiát tíz nappal azután tartották, hogy a katonaság sortüzet nyitott tüntetőkre, akik politikai foglyok szabadlábra engedéséért tüntettek.Fotó / Wikipédia

Két az Egyesült Államok színeiben induló futó került be a hírekbe azzal, hogy fekete kesztyűben, feltartott ököllel vették át aranyérmeiket, felhívva a figyelmet az országukat sűrűn átszövő rasszizmusra. Igazukat csak bizonyította, hogy ezután rögtön kirúgták őket az olimpiai csapatból.

1994. tél, Norvégia

A játékok egyik legdurvább csalása a játékok előtt történt, amikor a műkorcsolyázó Nancy Kerrigant súlyosan megtámadták. Hamar kiderült, hogy egy rivális amerikai korcsolyázó, Tonya Harding exférje bérelte fel a támadót, hogy Harding jusson ki az olimpiára. Ezt az esetet dolgozza fel az Én, Tonya című film is.

A támadás utáni képsorok nagyon megrázóak.

Nancy végül bebizonyította miért féltek tőle, két hónappal a támadás után ezüstérmet szerzett a játékokon.

2008. nyár, Kína

Peking
PekingFotó / Wikipédia

A pekingi olimpiát súlyos ember- és munkajogi problémák övezték. Az olimpiai készületek alatt sportolóikat túlhajszolták, a nem-ázsiai munkásokat kizsákmányolták.

2016. nyár, Brazília

Rio de Janeiro
Rio de JaneiroFotó / Wikipédia

A játékok igazi árát Rión keresztül lehet csak igazán felfogni, ahol azóta csak az üresen tátongó stadionok jelzik, hogy itt valaha az egész világ együtt ünnepelt. A vállalt fejlesztések, közbiztonság javító intézkedések nem valósultak meg, csak az állam hatalmas adóssága maradt hátra.