Koli vagy albérlet? Ezen a három dolgon múlik, hogy hol érdemes laknod!

A ponthatárok kiderültével most már egészen bizonyosan tudod, hol fogod megkezdeni a tanulmányaidat szeptembertől. Biztos, nagyon izgatottan várod ezt az új fejezetet az életedben, azonban ha az eddigi lakhelyedtől távol vágsz bele az egyetemi évekbe, akkor egy kérdés egészen biztosan Damoklész kardjaként lóg a fejed felett: a lakhatás.

Sok szempontot érdemes figyelembe venni, amikor döntést hozol (remélhetőleg a szüleiddel közösen) arról, hol is lakj a következő néhány évben. Ehhez próbálunk most némi segítséget nyújtani.

Piszkos anyagiak

Sajnos nem elhanyagolható szempont, hogy mennyit tudtok rááldozni a lakhatásodra havonta. A legtöbb egyetemen még a szociális kollégiumokért is kell fizetni havonta valamilyen összeget – bár természetesen ez a tíz-húszezer forint köszönőviszonyban sincs egy budapesti albérlet árával. A skála közepén a különböző magánkollégiumok helyezkednek el, de előfordul, hogy ezekért is kell annyit fizetned, mint egy-egy olcsóbb szobáért.

Személyiség

Itt legfőképp az önismeretedre kell hagyatkoznod, és feltenned magadnak néhány kérdést. Mennyire vagy társasági (extrovertált) vagy éppen befelé forduló (introvertált) ember? Milyen szintű kényelmet vársz el a helytől, ahol élsz? Mennyire igényled a privát szférát? Milyen környezet segít hozzá leginkább a hatékony tanuláshoz: szükséged van a teljes csendre, vagy jól dolgozol akkor is, ha vannak mások körülötted?

Értelemszerűen, ha a teljes nyugalom alapvető számodra, akkor kevésbé ideális egy akár 7-800 főt számláló kollégiumban nekivágnod az egyetemnek, míg ha téged igazából a körülötted lévő emberek töltenek fel, könnyen előfordulhat, hogy egy albérletben magányosnak fogod érezni magad.

Fotó / Unsplash

Elvárások, célok

Az is fontos, hogy tisztában legyél azzal, mit vársz el a helytől, ahol lakni fogsz. Szimplán tanulni és aludni szeretnél ott? Közösségi életet élnél? Tanulótársakat próbálnál szerezni? Szabadidős programokra, külön képzésekre vágynál?

Ha fontos számodra, hogy az egyetemi kötelező órákon felül is valamilyen képzésben részesülj, (például nyelvórákban, szakterületedhez kötődő különórákban), akkor érdemes lehet szétnézni az egyetemed szakkollégiumi kínálatában, ha pedig a hitélet is lényeges az életedben, érdemes lecsekkolni a különböző felekezetek szakkolijait is!

Mindent egybevetve...

Sokféle aspektust érdemes figyelembe venni, amikor a lakhatásodról döntesz, és elképzelhető, hogy (például anyagi okokból) kompromisszumokat is kénytelen leszel kötni. Egy dolgot azonban semmiképp nem szabad elfelejtened: az, hogy hol tanulsz és alszol csupán egyetlen összetevője az egyetemi életednek. Ha elsőre nem is lesz meg az ideális lakhely, kiindulási pontnak bármi megteszi – közben pedig ne felejtsd el élvezni a következő éveket!