Summertime sadness - avagy miért a legjobb évszakban érzed magad a legrosszabbul?

Most, hogy a nyár nagy része már a hátunk mögött van, érdemes feltenni a kérdést: tényleg annyira egetrengető, minden képzeletet felülmúló és a többi évszakhoz képest kiemelkedő lett volna? Ha a kérdést olvasva már gúnyos horkantás, vagy szemforgatás volt a reakciód, megnyugtatunk: nem vagy egyedül. De miért van az, hogy sokszor a legmenőbb (legalábbis annak titulált) hónapokban érezzük magunkat a legrosszabbul?

Az idei nyár nemcsak egy nyár volt a sok közül, ugyanis most a világjárvány utáni első szabad hónapokat élhettük meg, ami kétségtelenül még inkább fokozza a nyarat övező misztikus légkört. Enyhén szólva is nagy elvárásokat állítottunk a meleg hónapok elé, amit nem biztos, hogy mindenki számára meg is ugrottak – de mi lehet ennek az oka?

FOMO

A FOMO az angol „Fear Of Missing Out" rövidítése, ami annyit tesz: a kimaradástól való félelem. A név önmagában beszédes: nyáron a bulik, nyaralások és programok sokasága, amelyek külső szemlélőként annyira nagyon izgalmasnak és királynak tűnnek, egyfajta szorongó, negatív érzelmet keltenek az emberben, hiszen, ha megfeszül sem lehet mindegyiken ott.

Nem kell elkeseredni az ismerőseink szebbnél szebb képeitől. Lehet, hogy hasonló dolgokon mennek keresztül, mint mi.
Nem kell elkeseredni az ismerőseink szebbnél szebb képeitől. Lehet, hogy hasonló dolgokon mennek keresztül, mint mi.Fotó / Unsplash / @magnetme

Nagy, mondhatni óriási szerepet tölt be a FOMO kialakulásában a közösségi média, ahol naponta nézheted, ahogy az ismerőseid minden nap más asztalon táncolnak, másik a tengerparton koktélozgatnak, te pedig öt napja nem hagytad el a szobád, vagy éppen a negyvenedik munkaórád töltöd a héten. Ez az érzés igencsak beárnyékolhatja, hogy élvezd, ami neked adatott erre a nyárra – ha úgy érzed, hogy minden alkalommal, amikor bezárod az Instát, lehúzva, és – légy őszinte – kissé irigykedve érzel, akkor lehet, hogy jobb egy kicsit félretenni a telót. Emellett pedig ne feledd: mindenki csak a fancy, Insta-kompatibilis pillanatokról posztol, így közel sem biztos, hogy másnak annyival jobb, mint neked!

Haszontalan lennék...?

Te is eltervezted nyár előtt, hogy majd olvasol, edzel, megnézel minden filmet, amit valaha akartál, kiszelektálod a teljes életed – szóval gyakorlatilag új ember leszel a nyár végére? Ehelyett most azon kapod magad, hogy vagy kontroll nélkül görgetsz a TikTok-on, vagy éppen munka után csak bámulod a plafont, de biztosan nem azt csinálod, amit terveztél? Ezzel az érzéssel (sem) vagy egyedül: nyár előtt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy oltári sok időnk lesz, azonban a suli hiánya és a rendszertelenebb élet, valamint a hirtelen nyakunkba szakadt szabadidő kombója könnyen keresztbe tehet. Ne ostorozd magad, ha nem lettél kész Miss Produktív: a nyár a feltöltődésre való, emellett pedig még van pár heted kipipálni néhány dolgot a nyári teendők közül.

Apró baráti kör

Szórakozni barátokkal jó, azonban, ha az embernek körülbelül másfél barátja van, akik dolgoznak és saját életük is van, úgy nem kicsit nehéz programozni – egyedül pedig könnyen esünk a túlgondolás, levertség, na meg az összehasonlítgatás csapdájába. Ha sok időt töltesz egyedül a nyárból, akkor se keseredj el – állandó neten lógás helyett pedig próbáld valami felemelővel tölteni az időt, például olvass, fedezd fel a városod ismeretlen részeit, vagy csinálj valami kreatívat, hiszen az egyedüllét sem kell, hogy rossz legyen.

Ha sok időt töltessz egyedül olvass, fedezd fel a városod ismeretlen részeit, vagy csinálj valami kreatívat.
Ha sok időt töltessz egyedül olvass, fedezd fel a városod ismeretlen részeit, vagy csinálj valami kreatívat.Fotó / Unsplash / Matias North