Erre számíthatunk szeptembertől - Mit hozhat a negyedik hullám?

Az új tanév kezdetével mindenkit ugyanaz a kérdés foglalkoztat: vajon mi lesz? Összeszedtük az összes fontos infót, amit tudni érdemes a tanévkezdéshez közeledve.

Minél hamarabb regisztrálni kell a 12-17 év közöttieket oltásra

Ezt Boldogkői Zsolt virológus mondta, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a delta variáns nagyon könnyen terjed és a fertőzések ⅔-ában tünet nélkül marad. Úgy gondolja, hogy a szülőknek minél hamarabb regisztrálniuk kell gyermekeiket az oltásra, hogy az esetleges szeptemberi hullámot mérsékelni lehessen. Azért érdemes minél hamarabb cselekedni, mert az augusztusi oltás esetén a védettség októberre alakul ki, erre a Pedagógusok szakszervezete figyelmeztetett. Orbán Viktor miniszterelnök júliusban azt nyilatkozta, hogy szeptemberben az iskolakezdés előtti két napon sor kerül majd külön oltási napokra.

Fotó / Unsplash

A negyedik hullámban a fiatalok lehetnek a fő terjesztők

A vírust azok is elkaphatják, akik be vannak oltva, de kisebb eséllyel adják tovább. Az oltatlan gyerekek és fiatalok, akik nap mint nap egymás közvetlen közelében töltik az időt, már jóval nagyobb veszélyt jelenthetnek. Az iskolakezdés és a nyári tömegrendezvények mind szerepet játszhatnak a negyedik hullám alakulásában, ami várhatóan szeptember második felében indul majd be és októberben fog tetőzni. A szakértő szerint a várható szeptemberi szigorítások között biztos, hogy visszatér a kötelező maszk használat, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma eléri a 250-300-at.

Ezek az intézkedések várhatóak szeptembertől

A közoktatási intézményekben a megszokott mederben indul a tanév, a felsőoktatásban pedig találhatunk intézményeket, amelyek hibrid oktatással vágnak neki a félévnek, mások jelenlétivel próbálkoznak. A közös vonás, hogy senki sem tudja, pontosan mit hoz az ősz. Számítani lehet arra, hogy míg a tanórákon kötelező lesz a személyes jelenlét, az iskolai maszkviselés és az érkezéskori lázmérés elmarad, a tanórán kívüli programokon, kirándulásokon pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. A legveszélyeztetettebb helyzetben azok a középiskolások vannak, akik még nem vették fel az oltást, ők fokozott kockázatnak teszik ki maguknak egy esetleges házibuli vagy beülés alkalmával.