A csontvázzá váló emberek és a bőr alatti bogarak: ezekről a betegségekről fixen nem hallottál még!

A különböző betegségek az élet velejárói: mindenki volt már náthás, szenvedett már a gyomorrontástól vagy éppen valamilyen kellemetlenebb fertőzéstől, sokan pedig egész életükben küzdenek olyan problémákkal, mint a cukorbetegség vagy az ekcéma. Azonban míg az előbb említett betegségek elég közismertek, vannak olyan tünetek és állapotok, amelyeket magunktól nem is tudnánk kitalálni.

Ezúttal néhány szokatlan, meglepő tünetegyüttest produkáló betegséget mutatunk be.

Morgellons-szindróma

Ez a furcsa betegség olyannyira szokatlan, hogy egyes szakemberek még azzal sem értenek egyet, hogy létezik egyáltalán. A betegek különös érzésről számolnak be: mintha élőlények vagy idegen tárgyak lennének bőrük alatt, amelyek mozognak, helyet változtatnak, csípnek vagy harapnak. Bőrelváltozások is megjelenhetnek ezekkel az érzetekkel párhuzamosan. A legtöbb orvos úgy gondolja, pszichés eredetű zavarról beszélhetünk, mely egyéb, könnyen kezelhető, a bőrgyógyászat körébe tartozó problémákkal jár együtt.

Morgellon-szindróma
Morgellon-szindrómaFotó / Shutterstock

Progéria

Ez a betegség genetikai eredetű, és túlzottan korai öregedést okoz. Az ilyen rendellenességgel született emberek sajnos gyakran meg sem érik a felnőttkort és igen látványos testi tünetektől is szenvednek. Ezek az első két évben jelentkeznek a gyerekeken: a hajuk és a szemöldökük teljesen kihullik, bőrük pergamenszerű lesz, valamint kialakul a jellegzetes, hegyes vonásokkal rendelkező arc és a dülledt szem is. Szerencsére, a statisztikák szerint olyan ritka betegségről beszélünk, hogy 40-80 évente születik egyetlen progériás baba a világon.

Progéria
ProgériaFotó / YouTube

Fekete szőrnyelv

Egy igazán nem esztétikus állapotról beszélhetünk, ugyanis a páciens nyelve szó szerint feketévé változik. A feketeség egyébként bármennyire is hasonlít a szőrszálakhoz, valójában természetesen nem az, csak a textúra emlékeztet a testünket fedő szaruképletre. Valójában, úgynevezett nyelvszemölcsökről van szó – ettől persze nem néz ki jobban. A jó hír, hogy a Life.hu cikke szerint könnyedén kezelhető és veszélytelen állapotról van szó.

Porfíria

Szintén igen ritka és genetikai alapú betegségről beszélhetünk, melyet azonban súlyosbíthatnak az életmód egyes összetevői – például a túlzott alkoholfogyasztás. A probléma a hemoglobin termelődését érinti (nem képződik belőle elegendő), többféle megjelenési formája is létezik. Vannak, akiknél heves, epilepsziához hasonló rohamokat vált ki a betegség, míg másoknál extrém fényérzékenység, a fogak elszíneződése és sötétvöröses vizelet jelentkezik.

FOP

Ez a rövidke betűszó egy igen hosszú latin kifejezést takar, az e névvel illetett genetikai rendellenességben szenvedők pedig gyakorlatilag élő kőszobrokká változnak. A gondot a szervezet rossz gyógyulási folyamata jelenti: a legapróbb sérülés is csontosodással jár, az izmok helyét végül szinte mindenütt csontszövet veszi át, a betegek pedig képtelenek lesznek a legapróbb mozgásokra is. Ritka betegség, ma nagyjából két és félezren szenvedhetnek tőle az egész világon.

FOP
FOPFotó / AFP