DuplaKanyar futóverseny

A Duna, az Ipoly, a Garam, Magyarország és Szlovákia, a Szob-Sturovó vasúti híd, a Garam híd és a Mária Valéria híd, valamint a DMRV Zrt. közműalagútja, mely átvezet a Duna alatt. A verseny útvonala a Duna alatt, fölött és mellette visz.

A DuplaKanyar célja:A futóverseny a Dunakanyar bal és jobb partján lévő településeket fogja össze, fővédnöke és ötletgazdája Rétvári Bence parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. A versenyt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, melynek célja egy olyan ultrafutó verseny távjának felépítése a Dunakanyar szívében, mely minden évben bemutathatja ennek a tájegységnek, és az érintett szlovák területeknek a szépségét, tömegeket inspirálva a táv megtételére. Természeti adottságok mellett történelmi és szakrális helyek sokaságát érintve nyújt egyedi élményt a résztvevőknek. Közösségépítő célzattal az érintett településeket is bevonják a szervezők, megvalósítva így a Dunakanyar összefogását.

A verseny útvonala csodás helyeken visz, látható többek között Esztergomban a Bazilika, de több pihenő- és váltóponton, illetve a verseny útvonalain is fantasztikus panoráma tárul a versenyzők elé.

Útvonal: Verőce (rajt) – Kismaros - Nagymaros – Zebegény – Szob - Ipoly Vasúti híd – Helemba – Garamkövesd - Garam híd - Párkány (kerékpárúton) - Mária Valéria Híd – Esztergom – Búbánatvölgy - Basaharc – Pilismarót - Dömös (Gizellatelep) – Lepence - Visegrád (DMRV Zrt. Közműalagút visegrádi bejárata) Nagymaros – Kismaros – Verőce (cél).

Fontos, hogy egy futóverseny ne egy monoton terepen kerüljön megrendezésre, hanem látványosságot és élményt is nyújtson, ezáltal talán valamelyes növelve a kitartást, csökkentve a fáradtságot. Ez mind megtalálható a DuplaKanyar távjának teljesítése közben.

Az indulók két táv közül választhatnak, az egyéni nevezés mellett lehetőség van több fős csapatok részvételére is. A rövidtáv 12 km, a hosszútáv viszont 75 km, amely áthalad Szlovákián, a Duna bal és jobb partján, azonban mindkét távot teljesítők áthaladhatnak a DMRV Zrt. közműalagútján Nagymarosnál, illetve Visegrádnál. Erről minden résztvevő névre szóló tanúsítványt kap. A Duna alatti alagút hossza 550 méter. A rövidtávon indulók szintén élvezhetik a Dunakanyar csodálatos panorámáját és átkelhetnek a folyó alatti alagúton. A rövidtávú verseny befutója Visegrádon kerül kialakításra ahonnan a versenyzők kiránduló hajóval térhetnek vissza a Duna bal partjára, Verőcére. Fontos megemlíteni, hogy a rövidtávra a nevezés 14 éves kor alatt ingyenes.

 

Az útvonal álltál kiemelten fontos látnivalók:Történelmi és szakrális helyek: Visegrádi vár, Salamon torony, Esztergomi Bazilika és vár, Szobon a Luczenbacher kastély.

Természeti látnivalók: Dunakanyar, Burda-hegység, Pilis és Börzsöny, Duna, Ipoly és Garam folyók.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a frissítő és váltópontok feltöltésére, így a futók ezeken a pontokon banánt, almát, müzli szeletet, csokit, ropit, üdítőt, magnéziumos vizet, kólát tudnak magukhoz venni. A kezdő és finisher csomagok szintén tartalmaznak erőnléthez szükséges termékeket, valamint pólót, emlékérmet, emléklapot.

A verseny helyszínén, Verőcén – ahol a rajt és a hosszútáv befutója is lesz – egész napos ingyenes érdekes programok várják a családtagokat és az érdeklődőket, így azoknak is érdemes lesz ellátogatni Verőcére, akik nem indulnak egyetlen távon sem. A verseny különlegessége többek között, hogy az indulók a DUNAÚJVÁROS aknamentesítő hajó kürtszavára rajtolhatnak. A hajó egyébként délelőtt 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható a verőcei hajókikötőben.

Programok: reggeli bemelegítés Katus Attilával, sárkányhajózás, verőcei szüreti felvonulás, délelőtt és délután a Köszönjük Magyarország programnak köszönhetően cirkuszi, és gyermek előadások, családi programok várják az odalátogatókat. 20 órától Radics Gigi koncertezik, majd a napot Spigiboy zárja egy Duna-parti discoval.