Igazi matuzsálemek: a legöregebb dolgok a világon I: rész

Nehéz meghatározni, melyek a legöregebb dolgok a világon, ám nem lehetetlen. Az alábbi listán szerepelnek különböző élőlények, és más hasonló képződmények, melyek bizonyos kategóriákban az általunk ismert legöregebb dolgok a világon.

Az emberi élet egészen rövid, ahhoz képest, hogy bizonyos élőlények, vagy dolgok milyen sokáig képesek létezni. Bár a születésünktől halálunkig tartó periódus is hosszúnak tud tűnni, léteznek olyan dolgok, amelyek létezése sokkal régebben kezdődött, mint akár az emberi faj története.

1. A legöregebb ember

Jelenleg Kane Tanaka a világ legidősebb embere, a maga 118 évével. Tanaka Japánban született 1903 januárjában, és Chiyo Miyako 2018-as halála óta ő a legöregebb ember a Földön.

Jelenleg Kane Tanaka a világ legidősebb embere, a maga 118 évével.
Jelenleg Kane Tanaka a világ legidősebb embere, a maga 118 évével.Fotó / The Japan Times

2. Legöregebb állat

A jelenleg legöregebb állat Jonathan, a 186 éves óriásteknős, a valaha élt legöregebb teknős, pedig Adwalta volt. Ő 2005-ben halt meg, 255 évesen. Természetesen ezek a számok nem pontosak, hisz nehéz megállapítani az állatok korát úgy, hogy egy ember sem tudta követni őket életük során. Életkorukat valószínűleg a lassú metabolizmusuknak köszönhetik. Ennek az az oka, hogy az emésztés szabad gyökök képzéséhez vezet, amelyek károsíthatják a sejteket, az pedig előidézi az öregedést. Mivel ezeknek a teknősöknek rendkívül lassú az emésztésük, ezért valószínűleg, ennek köszönhetik a pár száz évet is.

Jelenleg a legöregebb állat Jonathan, a 186 éves óriásteknős, a valaha élt legöregebb teknős.
Jelenleg a legöregebb állat Jonathan, a 186 éves óriásteknős, a valaha élt legöregebb teknős.Fotó / Plantation House Saint Helena

3. Legöregebb élő növény

A legöregebb fa a világon egy simatűjű szálkásfenyő, Methuselah. A fenyő Kalifornia keleti részén él, és feltehetően 4852 éves.

Emellett léteznek fa kolóniák is, ebben az esetben a fák össze vannak kapcsolódva a föld alatt. A kolónia részeként a fák lehetnek egészen fiatalok is, de a csoport az individuális növényektől sokkal öregebb. A jelenleg ismert legöregebb fa kolónia Pando, a maga 80 000 évével, amelyet amerikai rezgő nyárfák alkotnak.

A legöregebb fa a világon egy simatűjű szálkásfenyő, Methuselah, és feltehetően 4852 éves.
A legöregebb fa a világon egy simatűjű szálkásfenyő, Methuselah, és feltehetően 4852 éves.Fotó / Pinterest