“Van otthon tehenetek, nem?” - fájó sztereotípiák, amik minden vidéki számára ismerősek

Ha te is egy kisvárosban, községben, vagy faluban nőttél fel, akkor valószínűleg nem fog meglepetésként érni, hogy a nagyvárosban élők sokszor elég meglepő dolgokat feltételeznek a vidéki emberek életmódjáról. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat.

Minden szeptemberben eljön az a pont, amikor összetódulnak egymás mellé a vidéki és a nagyvárosi gólyák az egyetemeken, ezekben az esetekben pedig egyáltalán nem ritka, hogy hasonló mondatok hangzanak el. Ha te is a vidékiek táborát erősíted, akkor nem árt ezekre felkészülnöd.

Van otthon tehenetek/birkátok/kecskétek, nem?

Bármily meglepően is hangzik, vidékinek lenni nem jelenti automatikusan azt, hogy állattenyésztéssel foglalkozik az ember. Manapság már egyre ritkábban fordul elő az, hogy olyan fiatallal találkozz, aki a fent említett állatok körében nőtt fel.

Bármily meglepően is hangzik, vidékinek lenni nem jelenti automatikusan azt, hogy állattenyésztéssel foglalkozik az ember
Bármily meglepően is hangzik, vidékinek lenni nem jelenti automatikusan azt, hogy állattenyésztéssel foglalkozik az emberFotó / Shutterstock

Ti minden reggel pálinkával indítjátok a napot, nem?

Szintén egy széles körben elterjedt, de teljesen alaptalan feltételezés a vidéki emberek életmódjával kapcsolatban. Előfordulhat, hogy lecsúszik egy-két kupica már a kora reggeli órákban, de csakis disznóvágáskor. És ha már itt tartunk...

Az őszi hónapokban ti szüreteltek/disznót vágtok, nem?

Ugyanaz a helyzet áll fenn itt is, mint a legelső pont esetében. Nem, nem minden vidéki tölti a szabadidejét szüreteléssel vagy disznóvágással az őszi hónapokban, és a nyári szünetük sem aratásból szokott állni.

Fotó / Mediaworks

Tudod mi az a Starbucks/Bershka/stb?

A fiatalok körében az internetnek köszönhetően ez talán már nem annyira elterjedt sztereotípia, viszont egyáltalán nem ritka, hogy a városiak azt feltételezik a vidékiekről, hogy egy kő alatt élnek. Bár a nagy márkák boltjai általában nem lelhetőek fel vidéken, attól függetlenül az ott élők tisztában vannak a létezésükkel.

Mi lesz veled kert nélkül/hogy fogod kibírni egy panelban?

Bár a kertes házban élők közül sokan rendkívül hálásak azért, hogy saját kertjük van, ahova kedvük szerint bármikor kiülhetnek levegőzni, vannak, akik egyáltalán nem vágynak ilyesmire, sokkal inkább vonzza őket a nagyvárosi nyüzsgés. Azt pedig ne felejtsük el, hogy vidéken is van panelház.

Ezeken kívül is számtalan olyan sztereotípia él még, amit csak a vidékiek érthetnek, ezekről a She cikkében olvashatsz bővebben.