Vedd elő a naptárad: ezek a legfontosabb szeptemberi dátumok

Jelenléti oktatással indul a szeptember. Ha te is szeretsz mindent kézben és észben tartani, hogy elkerüld a bonyodalmakat, ezeket a dátumokat jegyezd fel mindenképp. Kár lenne lemaradnod róluk!

Szeptember 1.

Szeptember 1. és szeptember 15. közötti időszakban igényelhető a Szabóky Alajos Szakképzési Ösztöndíj. Ennek a lehetőségnek hála, akár havi 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak azok, akik az első szakmájukat tanulják, hiány-szakképesítésnek minősített szakképesítést tanulnak, továbbá államilag támogatott, nappali, iskolai rendszerű szakképzésben vesznek részt és megfelelő tanulmányi eredményt érnek el. A pontos infókat itt találjátok.

Érdemes utánanézni az ösztöndíjaknak. Nagyon sokat segíthetnek a tanulmányaid során.
Érdemes utánanézni az ösztöndíjaknak. Nagyon sokat segíthetnek a tanulmányaid során.Fotó / 123RF

Ha érdekel még egy szakképzős ösztöndíj, kattints ide!

Szeptember 6.

Eddig lehet jelentkezni a 2021-es őszi érettségi vizsgákra. Ha még nem tetted meg, de szeretnél vizsgázni, ne halogasd tovább! Az általános tudnivalókat itt találod, a jelentkezési lapot pedig ide kattintva éred el. Trükkös, hogy bár a tájékoztatóban szeptember 5-e van meghatározva, mivel az a dátum vasárnapra esik, a következő munkanap lesz a határidő, vagyis 6-a. Jobb, minél előbb leadni, nehogy kisfuss az időből!

Olvasgasd az érettségiről szóló korábbi cikkeinket, ha tényleg felkészült akarsz lenni.

Az őszi írásbeli érettségi vizsgák október 15-étől kezdődnek majd. A sort a nemzetiségi nyelvek nyitják, a magyar nyelv és irodalomra október 18-án, a matekra 19-én kerül sor és végül, de nem utolsó sorban október 20-án a történelem érettségi következik. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 11-étől 15-éig tartanak, a középszintűek pedig november 22-étől 26-áig.

Szeptember 17.

Ez a határideje az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekre való jelentkezésnek, kivéve a filozófiát (erre a tárgyra január 5. a határidő). A tanulóknak minden tárgy esetében annál az iskolánál kell jelentkezniük, ahol az adott tárgyat tanulják. A jelentkezési lapot az iskola igazgatójához kell benyújtani. Minden fontos információt megtaláltok az Oktatási Hivatal honlapján.

A tanulóknak minden tárgy esetében annál az iskolánál kell jelentkezniük, ahol az adott tárgyat tanulják.
A tanulóknak minden tárgy esetében annál az iskolánál kell jelentkezniük, ahol az adott tárgyat tanulják.Fotó / 123RF

Szeptember 20.

Szeptember 20-a és október 11-e között kell az általános iskoláknak megszervezniük a nyolcadikosok számára az éves pályaorientációs vizsgálatot, ami egy szakértők által központilag összeállított teszt. Célja, hogy segítsen a tanulóknak eldönteni, hogy milyen foglalkozás lenne a legjobb választás számukra, milyen irányba érdemes továbbtanulniuk.