Sokan félreértik: Híres emberek, akiket autizmussal diagnosztizáltak

Vannak olyan betegségek és zavarok, amelyeket sokáig tabu övezett, vagy éppenséggel az elmúlt évekig nem kutatták őket olyan erőteljesen, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, miről van szó. Ennek eredményeképpen a köztudatban számos hamis információ és félreértés kering velük kapcsolatban – az egyik ilyen az autizmus.

Elöljáróban annyit mondunk, hogy ha esetleg eddig az "ehhez én olyan autista vagyok" kifejezéssel jelezted, ha valamihez nem értettél/béna voltál valamiben, akkor te is nagyon rossz nyomon jártál, az autisták ugyanis alapvetően és általánosságban véve semmivel sem rosszabb képességűek vagy butábbak, mint a többi ember. (Szóval legközelebb ha ez jönne a szádra, figyelj!)

Az autizmus egy úgynevezett spektrumon értelmezhető zavar, ami azt jelenti, hogy autista és autista között is óriási különbségek lehetnek, minden egyes autizmussal küzdő személy másutt helyezkedik el a skálán. Vannak, akiknek olyan enyhe "tüneteik" vannak, hogy talán sosem diagnosztizálják őket, míg természetesen itt is előfordulhatnak nagyon súlyos esetek is.

Az autizmus jellemzően három területen okoz problémákat: a kölcsönös szociális kapcsolatokban, a kommunikáció minőségében, illetve az egyéni tevékenységekben. Általánosságban elmondható, hogy az autisták az átlagostól eltérően, annál nehezebben alakítanak ki új kapcsolatokat, kommunikációs stílusuk és képességeik is eltérhetnek a szokványostól, és gyakran megrögzötten ragaszkodnak egyes cselekvésekhez, tárgyakhoz, rituálékhoz.

Az autizmus jelenleg is erőteljesen kutatott terület az orvostudományban, és könyvtárnyi szakirodalma van, tehát lehetetlen volna e cikk keretei között kimerítő ismereteket közölni róla. Hogy végképp eloszlassuk a kételyeket arról, hogy autista emberek is teljes, mi több, rettenetesen sikeres életet élhetnek, galériánkban olyan híres embereket mutatunk be, akik valószínűleg vagy diagnózis alapján érintettek (voltak) az autizmusban.

Kattints a képre a galériáért! 

Lionel Messi, a világhírű futballista igen zárkózott gyerek volt, minden figyelmét a sportnak szentelte. Állítólag 9 éves korában szintén Aspergerrel diagnosztizálták.
Lionel Messi, a világhírű futballista igen zárkózott gyerek volt, minden figyelmét a sportnak szentelte. Állítólag 9 éves korában szintén Aspergerrel diagnosztizálták.Fotó / AFP