Lépésről lépésre: minden egy helyen, amit a diákigazolvány igényléséhez tudnod kell

Egyetemi éveid alatt az egyik legjobb barátod és legfontosabb iratod a diákigazolványod, viszont ahhoz, hogy a kezedben tudhasd a kártyát, el kell indítanod az igénylési folyamatot. Cikkünkkel ehhez igyekszünk segítséget nyújtani.

A diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés elsőre talán bonyolultnak tűnhet, valójában viszont egy rendkívül egyszerű és átlátható folyamat, és hidd el, ha azt mondjuk, ezzel lesz a legkevesebb gondod az egyetemmel kapcsolatos ügyintézések közül...

Első lépés: NEK-azonosító

Az ügyintézés folyamatának kulcsfontosságú eleme az úgynevezett NEK (vagyis Nemzeti Egységes Kártyarendszer) azonosító beszerzése. Ehhez nem kell mást tenned, mint célba venni egy okmányirodát, vagy kormányablakot, ahol pár percen belül kiállítják számodra a szükséges iratokat, amiket birtokba véve indulhatsz is haza, hogy megkezdd az igazolvány igénylésének második lépését.

Az ügyintézés folyamatának kulcsfontosságú eleme az úgynevezett NEK
Az ügyintézés folyamatának kulcsfontosságú eleme az úgynevezett NEKFotó / 123RF

Második lépés: Neptun

A tényleges igénylést (csakúgy, mint a későbbiekben egyetemi ügyeid 90%-át) a Neptunon keresztül tudod elindítani. Ehhez nem kell mást tenned, mint a tanulmányi rendszerbe belépve, az Ügyintézés menü Diákigazolvány igénylés füle alatt rákattintani az Új felvétele menüpontra. Ez után a Sorszám mezőbe kell begépelned a NEK-adatlapodon található, 16 karakterből álló azonosítót elválasztó jelek nélkül, csupa nagybetűvel.

FONTOS: Még mielőtt elindítanád az igénylést, feltétlenül győződj meg arról, hogy a NEK-adatlapon és a Neptunban szereplő személyes adataid megegyeznek-e, valamint fontos, hogy rögzítve legyen az oktatási azonosítód is!

Még mielőtt elindítanád az igénylést, feltétlenül győződj meg arról, hogy a NEK-adatlapon és a Neptunban szereplő személyes adataid megegyeznek-e
Még mielőtt elindítanád az igénylést, feltétlenül győződj meg arról, hogy a NEK-adatlapon és a Neptunban szereplő személyes adataid megegyeznek-eFotó / Mediaworks

Harmadik lépés: Várakozás

A Neptunon keresztül elindított ügyintézés után az egyetemed el fogja indítani a diákigazolvány elkészítésének folyamatát, ami akár 30-60 napot is igénybe vehet. Amint elkészült a diákigazolványod, az Oktatási Hivatal eljuttatja a kártyát az intézménynek, akik majd Neptunon keresztül értesítenek arról, hogy átveheted azt. A köztes időben pedig lehetőséged van ideiglenes diákigazolvány igénylésére is, hogy az ezzel járó kiváltságokkal a várakozási idő alatt is élhess. Ennek menetéről a saját egyetemed honlapján találhatsz bővebb információt.