Harmadik oltás - Mi a helyzet a fiatalokkal?

Már július 2-án megnyílt az időpontfoglalás a harmadik oltásra, de sokan még nem éltek vele. Kinek ajánlott? Kaphat nyugati vakcinát, aki ez előtt kínait vagy oroszt kapott?

Hogyan lehet jelentkezni?

A koronavírus agresszívabb variánsainak megjelenésével lehetővé vált az oltás harmadik dózisának beadatása azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második adagot, vagy Janssen-vakcina esetén az elsőt. Erre is online lehet jelentkezni, mint a korábbiakra, illetve a háziorvosnál is lehetséges. Az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves és az eddigi két oltást Magyarországon kapta meg. Akiknél nem teljesülnek ezek a feltételek, azok számára az időpontfoglaló rendszer sem fogja felajánlani a harmadik oltás lehetőségét.

Kinek ajánlott?

A harmadik oltás különösen azoknak ajánlott, akik idősek, krónikus betegségben szenvednek vagy legyengült az immunrendszerük. Az emlékeztető dózis arra szolgál, hogy megerősítse a szervezet védettségét az agresszívabb delta variánssal szemben, ami ezen személyek esetében a legfontosabb.

Fotó / 123RF

Milyen oltóanyaggal történik az oltás?

Ha az gondoltad, hogy mindenki azt kapja harmadik oltásként, amit előtte kapott, tévedtél, a helyzet ennél komplikáltabb. Bár előfordulhat, hogy valaki ugyanazt kapja, a harmadik dózis típusát az orvos határozza meg. Szakmai ajánlás szerint, akik az első két esetben vektorvakcinát kaptak, azoknak elölt vírust tartalmazó vakcinát vagy mRNS-vakcinát lenne érdemes kapniuk és fordítva, mivel az a vélemény, hogy így teljesebb immunválasz generálható. Ha ez alapján nem világos, hogy ki milyen oltást kaphat, itt összeírták az összes lehetséges variációt, amik a következők:

  • AstraZenecára Pfizer, Moderna és Sinopharm.
  • Janssenre Pfizer, Moderna és Sinopharm.
  • Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca.
  • Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca.
  • Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen.
  • Szputnyik V-re pedig Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Utazni szeretnél?

Sajnos ehhez a harmadik oltás még nem lesz elég, ugyanis két adag EMA által elfogadott vakcina kell ahhoz, hogy valaki az uniós vakcina igazolvánnyal teljesen szabadon mozoghasson, vagyis négy oltásra lenne szükség. Szerencsés egérutat kaptak azonban azok, akik első két oltásként Sinopharmot kaptak, ők ugyanis kérhetnek harmadik oltásként Janssent, ebből pedig már egy oltás is teljes védettséget biztosít.