8 mondat, amivel minden "rossz" tanulót ki lehet hozni a sodrából

Mindig mindenki a jó tanulókkal van elfoglalva, őket emelik ki az évzárókon, őket emlegetik követendő példaként, és úgy általában: minden róluk szól... Szóval ezzel az írásunkkal a méltatlanul figyelmen kívül hagyottak iránt szeretnénk némi szimpátiát ébreszteni.

Nézzük: mivel lehet kiakasztani a rosszabb eredménnyel rendelkező diákokat?

Eleve a kifejezés: "rossz tanuló"

Köszi, nem vagyok "rossz", abszolút működőképes emberi lény vagyok. A tanulmányi eredményeim gyengébbek az átlagnál, szóval nem én leszek a következő fizikai Nobel-díjas, de viszonylag sok ember él így teljes életet. Vetettél már egy pillantást a sporteredményeimre, iskolán kívüli tevékenységeimre, esetleg a személyiségemre? Na, ugye, hogy nem is olyan rossz?

Ha rossz jegyet kapunk: "Hát, jó, tőled nem is vártunk jobb eredményt."

Köszi a bizalmat, nagyon jólesik, hogy teljesen reménytelen esetnek látnak, különösen, ha a szüleim vagy a tanáraim mondják ezt! Nem pont motiválniuk kellene?

Fotó / 123rf

Ha jó jegyet kapunk: "Oké, egyszer neked is sikerülhet."

Ismét nagyon motiváló! Hiába tanultam végig két éjszakát, jártam különórára (vagy éppen sikerült az óra alatt megértenem az adott anyagrészt), ez mind nem ér semmit, hiszen ha valami jól sikerül, csakis a szerencsémnek köszönhetem. Akkor minek erőlködjek?

"Miért nem tanulsz jobban? Jobban kéne mennie!"

Hogy erre eddig miért nem gondoltam! Hát kizárólag az elhatározás hiányzott, nagyon hálás vagyok, mostantól fixen kitűnő leszek. Ja, nem. Lehet, hogy még én sem tudom, mi a baj. Vagy éppenséggel tudom, csak egyedül nem tudok vele mit kezdeni. Sokat segítene, ha megpróbálnád velem együtt megkeresni a probléma gyökerét.

"Csak lusta vagy!"

Lehet, hogy így van. De az is lehet, hogy éppen áll a bál a szüleim között/elvesztettem valaki számomra fontosat/nagy változásokon megyek keresztül. Sőt még az is előfordulhat, hogy egyszerűen nincs tehetségem a matematikához, hiába próbálkozom. Van ilyen.

"De [tetszőleges tantárgy neve]-ból/-ből olyan jó vagy!"

Igen, mert érdekel/tehetségem van hozzá, vagy lehetséges, hogy ez szükséges a leendő hivatásomhoz. Te az életed minden területén ugyanolyan kiemelkedően tudsz teljesíteni? (Ha igen, akkor elismerésem amúgy.)

Ha az osztály legjobb tanulója elkezd bőgni, mert kapott EGYETLEN rossz(abb) jegyet

Komolyan, ezt most kommentálnom kell? Lehet, hogy még azért a kettesért is eladnám a lelkem.

Fotó / 123rf

Ha a tanulmányi eredményeim alapján következtetnek arra, milyen ember vagyok

Nem minden gyengébben teljesítő tanuló arcoskodó, nagyszájú, tiszteletlen vagány, ahogy az úgynevezett jó tanulók között is jócskán akadnak rosszindulatú, megúszós emberek, úgy rólam is lehet kedvességet, megbízhatóságot és segítőkészséget feltételezni, köszi!

Van azért másik oldala is az éremnek, olvasd el, mit utálnak a jó tanulók!