3 tévhit a fenntartható életmódról, amit jobb, ha elfelejtesz

A fenntartható és tudatos életmód, vagy legalábbis szokások egyre divatosabbak, ami igencsak pozitív, tekintve, hogy a bolygónk sorsa és minősége az egyénen is múlik. Az interneten számtalan tanácsot, trükköt, tippet lehet találni a zöld útra térést illetően – némely ezek közül félrevezető, túlzó, vagy ironikusan nem fenntartható – mutatjuk, hogy melyek ezek!

Ne vegyél új ruhákat, száműzd a műanyagot, legyél vegán – íme néhány azon tanácsok közül, amelyek a lehető leggyorsabban riasztják el az embert a fenntarthatóságban való elmerüléstől. A jó hír azonban, hogy nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy segíteni tudj, és hozzájárulj a jobb jövőhöz: minden kis lépés jobb, mint a semmi.

„A fenntartható és tudatos életmód drága!"

Bármilyen életmód lehet drága, ez csupán azon múlik, hogy mire van igénye, na meg anyagi lehetősége az embernek. A tudatos életmód ezzel ellenkezőleg akár pénztárcabarátabb is lehet, mint a sokszor meggondolatlan, költekező társa. Gondolj csak bele: ha a ruháid nagyját másodkézből, turkálókból szerzed be, ha piacra jársz, vagy ha továbbadod a már szükségtelen dolgaid máris kemény forintokat spóroltál meg magadnak!

A tudatos életmód akár pénztárcabarátabb is lehet.
A tudatos életmód akár pénztárcabarátabb is lehet.Fotó / Getty Images

„Ha tudatos vagy, akkor teljesen száműzöd a műanyag használatát!"

A mai világban aligha realisztikus cél a műanyag 100%-os száműzése az életünkből – ha az embernek nincs lehetősége állandóan piacra járni és újrahasznosítani, akkor bizony néha lesz dolga műanyaggal, amivel nincs is semmi baj – a valódi cél a törekvés, hogy kevesebbet használj. Ne vegyél állandóan műanyag palackokat és zacskókat, hanyagold a szívószálat, és az egyéb felesleges „luxust", de ne ostorozd magad: a műanyagtermelés felelőssége túlnyomó részben a nagyvállalatok vállát nyomja, nem az egyénét.

„Vegánnak kell lenned, ha igazán tudatos akarsz lenni!"

Legyünk őszinték: a vegán étrend nem mindenki kiváltsága, sokan egyszerűen egészségügyi, vagy anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, vagy szimplán nem szeretnék, amivel nincs is semmi baj. Az állati eredetű termékek elhagyása, vagy csökkentése jó lépés a fenntarthatóság felé, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkit tofu-evésre és zabtej-ivásra kell kényszeríteni. Emlékezz: akármilyen kis változtatással is többet teszel, mintha semmit nem csinálnál!

Az állati eredetű termékek elhagyása, vagy csökkentése jó lépés a fenntarthatóság felé.
Az állati eredetű termékek elhagyása, vagy csökkentése jó lépés a fenntarthatóság felé.Fotó / Getty Images