10 mondat, ami minden jó tanulót kihoz a sodrából

Jó tanulónak lenni, még ha hosszútávon kétségtelenül kifizetődő is, kevésbé pozitív oldallal is jár: az embert lépten-nyomon megkérdőjelezik, lestréberezik, vagy éppen megpróbálják kihasználni: ha színötös voltál, akkor azért, ha pedig nem, akkor az ilyen kérdések elkerülése okán látnod kell, min mennek keresztül az eminens tanulók!

Akár a szorgalma, akár a tehetsége segítségével eredményes valaki, a jó jegyek bizony mindenkinek szemet szúrnak: a tanárok általában szeretik, a barátok csodálják, vagy titkon irigylik, mások kihasználják az embert. Nézd meg, mivel lehet a világból is kikergetni az igazán jó tanulókat!

1. "Úristen, tuti egész nap tanulsz, hogy ilyen eredményeid legyenek!"

A megjegyzés már önmagában sem kedvességgel túlfűtött, hiszen az intézője nyilvánvalóan azt feltételezi, hogy éjjel-nappal tartó tanulás nélkül képtelen lennél ilyesmire. A valóság azonban, hogy valakinek kevés, de koncentrált tanulás is elég a jó jegyekhez, vagy éppen az órán való figyeléstől már szinte megvan az ötöse.

2. "Miért vagy ekkora stréber?"

...mert épp nincs jobb dolgom a tanuláson kívül, és a kiemelkedő jegyek tesznek elégedetté.

3. "Te olyan okos vagy, tudnál segíteni ezzel a tárggyal?"

Nincs gond azzal, ha az embert segítségre kérik, de olyanoktól kapni a kérést, akik előtte passzív-agresszív megjegyzésekkel illették, nem éppen felemelő - inkább a kihasználtság érzetét kelti.

4. "Csinálsz bármi mást a tanuláson kívül?"

Jó tanulónak lenni nem egyenlő a teljes remete-léttel. Lehet, hogy csak okosabb az ember, mint az állandóan szurkálódó osztálytársai, vagy valami hasznossal tölti az idejét irigykedés helyett.

5. "Lemásolhatom a házidat?"

Semmi gond nincs azzal, ha egyszer-egyszer elkérik az ember háziját, hiszen nem vagyunk robotok, ellenben mikor olyan kéri, aki strébernek hív a hátad mögött, de azért doga előtti gyorstalpalóra szívesen kihasznál, akkor lehet, hogy elmegy a kedved a jótékonykodástól.

Fotó / 123RF

6. "Mi akarsz lenni, hogy ennyit magolsz?"

Nem biztos, hogy világmegváltó tervek miatt remek tanuló valaki - simán lehet, hogy csak bizonyítani akar magának, a jobb karrierlehetőség pedig csak hab a tortán.

7. "Kérdezd meg te a tanárt, te vagy a jó tanuló!"

Megvan az az érzés, amikor valamit el kell árulni, vagy meg kell kérdezni a tanártól, és a fél csoport téged buzdít, hiszen a jó tanulót úgy is minden tanár szereti?

8. "Anyukádék örülnek, hogy ekkora stréber vagy?"

A legtöbb szülő örül, ha ambiciózus gyereke van, szóval maga a kérdés is felesleges. Elég nagy kihívás lenne olyan szülőket találni, akik jobban örülnének, ha a gyerekük éppen átcsusszanna.

9. "Szoktál puskázni, vagy magadtól tudod ilyen jól?"

Szinte mindenki puskázott már, olykor szinte képtelenek vagyunk megjegyezni egy egyenletet, vagy egy hosszú szót, amivel nincs is baj. Azt feltételezni viszont, hogy segítség nélkül nem lehet valaki eredményes, szimplán bunkóság.

10. "A való életben nem sokra fogsz ám menni a sok magolással!"

Az ilyen jellegű megjegyzések közvetítőjéből mindig az irigység beszél: önmagát akarja megnyugtatni azzal, hogy nem a jó, vagy rossz iskolai eredményeken fog múlni az életben való sikeresség - és bár nyilván nem a gimis kémia jegyeden fog múlni a boldogságod, erősebb jegyekkel még senki nem lőtt mellé a világtörténelemben.

Nemcsak a példamutató diákokat lehet kihozni a sodrából, hanem a nem annyira példás diákok is rendszeresen megkapják a magukét. Ha érdekel, nekik miket mondanak rendszeresen, olvasd el, az UniLife cikkét

Ha pedig érdekel, hogy a férfiakat milyen kérdésekkel lehet kikergetni a világból, akkor kattints a Life.hu cikkére!