Az emelt szintű érettségi buktatói - Erre mindenképp figyelj!

Nyakunkon az őszi érettségi időszaka, és ha jelentkeztél ilyen vizsgára, minden bizonnyal már te is komoly lázban égsz. Ha szintemelőzöl vagy most teszel először emelt szintű érettségit, ez hatványozottabban igaz lehet rád, hiszen jóval nagyobb kihívással nézel szembe, mint akik középszinten vizsgáznak.

Az emelt szintű érettségit a legtöbben azért választják, mert előfeltétele a vágyott szakra való felvételnek, vagy pedig pluszpontokat remélnek tőlük – ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Eláruljuk, mire figyelj!

Ha előfeltétel az emelt érettségi...

...akkor "csak" arra van szükséged, hogy sikeresen teljesítsd a vizsgát, tehát legalább az elégségest szerezd meg. Ehhez nem több, mint 25 százalékot kell elérned, ami talán első ránézésre nem is olyan durva. Ne feledd azonban, hogy a több vizsgarészből álló tárgyak esetén, ilyenek például az idegen nyelvek, az egyes vizsgarészekben ennek legalább a felét össze kell gyűjtened, azaz legalább 12 százalékot. Különben érvénytelen az egész vizsgád! (Igen, még akkor is, ha egy másik vizsgarészre esetleg maximális pontot kapnál.)

Ha pluszpontra van szükség...

...akkor még jobban fel kell kötni azt a bizonyos nacit! Sajnos, az emeltekért nem jár automatikusan pluszpont. Egyrészt szükség van arra, hogy az általad megjelölt szak elfogadja az érettségit az adott tantárgyból, másrészt pedig, itt is van egy minimumeredmény, amelyet mindenképpen el kell érnetek. Ha többletpontra vágytok, legalább 45 százalékos eredményt kell produkálnotok az emelt szintű vizsgán.

Ha többletpontra vágytok, legalább 45 százalékos eredményt kell produkálnotok az emelt szintű vizsgán.
Ha többletpontra vágytok, legalább 45 százalékos eredményt kell produkálnotok az emelt szintű vizsgán.Fotó / Szakony Attila, Zalai Hírlap

Úgy érzed, nem fog menni? Akkor itt egy kis kedvcsináló a magyar emelthez, és van néhány tippünk a felkészüléshez is!