Imádtad A szökést? Van egy hely, ahol Michael Scofield bőrébe bújhatsz

Imádod a börtönös sorozatokat? Többször végignézted A szökést vagy az Orange is the New Blacket? Akkor biztos, hogy ez a bár neked való!

Egy nemrég megnyílt manchesteri bár célja, hogy az '50-es évek amerikai börtöneihez a legapróbb részletekig hasonló környezetet teremtsen. Ehhez nem csak a profi díszlet, a magánzárka cellák és a sorakozók szolgálnak eszközként, hanem a színészként résztvevő morcos börtönigazgató is.

A manchesteri bárban még egy morcos börtönigazgatót is találsz!
A manchesteri bárban még egy morcos börtönigazgatót is találsz!Fotó / designmynight.com

Ismerősen csenghet a név

Míg a legtöbb bárban a cél a kényelem és a csillogás, az Alcotrazban – aminek a nevét természetesen a híres San Franciscó-i börtönről koppintották – épp az ellenkező hatást kívánják elérni. Egy régimódi cellasorból áll kényelmes boxok helyett, amikben olyan élethű a berendezés, hogy még vécé is van. Érdekesség, hogy Budapesten is van egy hasonló nevű szórakozóhely, az Alcatraz Club, tematikában szintén a híres börtönt utánozza.

Egy régimódi cellasorból áll a bár kényelmes boxok helyett, amikben olyan élethű a berendezés, hogy még vécé is van.
Egy régimódi cellasorból áll a bár kényelmes boxok helyett, amikben olyan élethű a berendezés, hogy még vécé is van.Fotó / designmynight.com

Az ideérkező baráti társaságok sárga kezeslábas egyenruhát kapnak, hogy tényleg érezzék a "börtönélet" súlyát, majd néhány – beépített – fogvatartott társuk megkínálja őket húslevesnek álcázott koktélokkal, persze csak akkor, ha az érkező vendégeknek sikerült becsempészniük pár üveg piát, anélkül, hogy az igazgató meglátta volna.

Nemcsak kocsma, több annál

Persze az egész nem csak egy jelmezes bár (mondjuk, tudunk olyat, aki azt is világklasszis szinten csinálná), hanem tulajdonképpen egy interkatív színházi élmény, ahol minden látogatót arra buzdítanak, hogy vegyen részt a játékban. A bevonódást a profi színészgárda is segíti, akik úgy alakítják az eseményeket, hogy minél természetesebb legyen a lefolyásuk és még azok is részt tudjanak venni, akik minimális színházi vénával vannak megáldva.

Kétségtelen, hogy ez a játék nem azoknak való, akik még gimiben is túl szégyenlősek voltak ahhoz, hogy elmondjanak egy verset a költészet napján, de az biztos, hogy az élethű környezet és a koktélok segítenek belerázódni a szerepbe. Leginkább azoknak testhezálló, akik szívesen beleélnék magukat a kedvenc börtönös sorozatukba, szeretik a tematikus bárokat, kávézókat vagy szabadulószobákat.

Leginkább azoknak testhezálló ez a hely, akik szívesen beleélnék magukat a kedvenc börtönös sorozatukba és szeretik a tematikus bárokat.
Leginkább azoknak testhezálló ez a hely, akik szívesen beleélnék magukat a kedvenc börtönös sorozatukba és szeretik a tematikus bárokat.Fotó / designmynight.com

Most, hogy már nem lehetetlen utazni (és reméljük, ez nem is változik), nem is olyan elképzelhetetlen egy manchesteri kiruccanás azoknak, akiknek megtetszett az ötlet, és még nincsenek őszi-téli terveik.