Sorozatajánló: Disenchantment

Hallottátok már azt a viccet, hogy egy királylány, egy elf és egy démon betér a bárba? Nem baj, ha nem, ugyanis ez nem egy poén, hanem egy sorozat.

Elődök nyomábanLétezik bárki, aki ne ismerné a Simpson családot? Természetesen ez pusztán egy költői kérdés, hisz az 1989-ben indult animációs sorozat a mai napig ontja magából az epizódokat. Minden kétséget kizárólag kijelenthetjük, hogy a Simpson család generációk tévézési szokásaira volt hatással. Matt Groening, Simpsonék szülőatyja mindörökre beírta nevét a történelembe, ugyanakkor nem állt meg a sárga családnál. Springfield városából a távoli jövőbe ugrott, hogy elmesélje Philip J. Fry és társai nem mindennapi sci-fi kalandjait. A Futurama ha nem is élt meg annyi évadot, mint elődje, hatalmas rajongótábort toborzott magának. Szellemes és elgondolkodtató sztorijával, szerethető karaktereivel egyszerűen a képernyő elé szegezte a nézőket. Ilyen popkulturális mérföldköveket lerakása után a világ tűkön ülve várta, mi lesz Groening következő lépése. A jelenben és a jövőben már jártunk, egyedül a múlt maradt hátra. Az alkotó pontosan ennek megfelelően hozta meg döntését.

Groening bebizonyítja, a szériában bőven lakozik potenciál.
Groening bebizonyítja, a szériában bőven lakozik potenciál.Fotó / Netflix

Trónok Harca simpsonosítvaGroening a Futurama animációs csapatával karöltve kezdett neki a feudális témájú projektnek, amelyet kezdettől fogva úgy jellemeztek, mint a Simpson család és a Trónok Harca szerelem gyerekét, megspékelve egy határozott feminista nézőponttal. Apró utalásokból kiderül, hogy a Disenchantment - magyarul A kiábrándult királylány – a Futuramával egyazon univerzumban játszódik. A munkálatok egy éve folytak, amikor is 2017-ben a Netflix bejelentette a sorozatot. Két évad jelent meg, négy részre bontva. Az első évad első fele 2018-ban érkezett, a második pedig a rá következő évben. Jelen állás szerint a sztori utolsó negyedével még adós nekünk a Netflix, arról viszont semmi hír, mikor érkezik, vagy várható-e egy esetleges folytatás.

Bean az ügyeletes főszereplő, a királykisasszony sztereotípia görbe tükre.
Bean az ügyeletes főszereplő, a királykisasszony sztereotípia görbe tükre.Fotó / Netflix

Hol volt, hol nem voltÁlomfölde királyságában - a nevével ellentétben - nem fenékig tejfel az élet. Főleg ha a sors összesodorja az embert Bean, Elfo, és Luci hármasával. Bean az ügyeletes főszereplő, a királykisasszony sztereotípia görbe tükre. Se külseje, se jelleme nem túl megnyerő. Kapafogú, férfias ruhákban jár, kedvenc étele a sör, lázadozó és makacs. Kislánykorában elvesztette anyját, ezért csak apja Zog király maradt neki. Kettejük viszonya viharos, ennek ellenére a szeretetre épül. Hozzá csatlakozik a felfedező szellemű Elfo, az elf. Sajnos a név tükrözi a karakter jellemének kreativitását is. Első látásra leesik, hogy egy Bart-klónnal van dolgunk. Persze csak külsőleg, belül Elfo egy hihetetlenül naiv, végtelenül optimista, jószándékú kis fickó. Noha őt is érik csavarok - nem is egy -, összességében nézve mindennek nem érzékeljük hosszú távú hatását, ennélfogva a nap végére ugyan az az elf marad. Lássuk be, ez cseppet unalmas. Nála sokkal érdekesebb a trio harmadik tagja, Luci a 2D-s macskaszerű ördögöcske. A démont egy másik létsíkról idézik meg azzal a céllal, hogy romba döntse Bean és a királyság életét. Tulajdonképpen megkapjuk a mesebeli kisördögöt a vállunkra, de Luci ennél jóval árnyaltabb. Furcsa és kiszámíthatatlan. Komoly lelki vívódások gyötrik, hogy sok esetben nem tud dűlőre jutni küldetése és barátai közt. Alapvetően jó, de mégis csak egy ördög. Sötét humora és teste alakváltoztatása a legemlékezetesebb pillanatok mozgatórugója. A Simpson család és a Futurama után furcsa lehet ez csekély számú társaság. A mérleg kibillentése érdekében a mellékszereplőket folyamatosan kezdik kibontani. És működik! Kifejezetten jót tesz, hogy például Zog, Merkimer, Derek bónusz játékidőhöz és saját cselekményszálhoz jutnak.

Egyszer lenn, egyszer fennDisenchantment műfaját tekintve egy felnőtteknek szóló animációs fantasy sitcom, ez adja két hátulütőjét. A készítők feltűnően nem tudnak mit kezdeni a célcsoporttal. A korhatár besorolás értelmében - fiatal - felnőtteket kéne megszólítani, azonban a sorozat tele van visszatérő, gyerekes gag-ekkel. Először - jobb esetben - még nevetünk, másodszor mosolygunk, harmadszorra inkább keresünk valami egyéb néznivalót. A másik problémát maga a fantasy zsáner jelenti. Nem maradnak el az olyan tipikus elemek, mint: elfek, trollok, varázslók, boszorkányok, démonok és sorolhatnánk. Emiatt a környezet és a sztori egy idő után kezd középszerűvé válni. Pár vicces és magával ragadó jeleneten kívül a szokásos sablont kapjuk, amit máshol már ezerszer láttunk. Beanék a saját hülyeségük folytán életveszélyes kalamajkába kerülnek, de a végén minden jóra fordul. Szerencsére az első évad vége felé jelentős változás érzékelhető, amikor a karakterek - és ezzel a néző - számára kinyílik a világ. Az összefüggéstelen részek kapnak egy fő cselekményszálat, a szereplők egysíkú természete a megkülönböztetett figyelemnek köszönhetően fejlődésnek indul. Groening bebizonyítja, a szériában bőven lakozik potenciál. Az ivásra és alkoholizmusra épülő poénokat felváltják a valóban szórakoztató helyzetkomikumok és beszólások. Beanék cselekedeteinek hirtelen következményei lesznek, amik magukkal vonják a nagy horderejű témákat. Olyan új helyszíneken fordulunk meg, mint a steampunk ihletettségű Steamland. A kezdeti közöny után epekedve várjuk, mit hoz Beanék legújabb kalandja.
A Disenchantment idilli szórakozás, ha úgy ülünk le elé, hogy nem egy Futurama színvonalat várunk. Ha felkeltettük érdeklődéseteket, Netflixen nézzetek rá a sorozatra!