A Crash at Crush-tragédia: Amikor jó ötletnek hittek tízezrek előtt összeütköztetni két vonatot

A híreket olvasva néha – teljesen jogosan – elgondolkozhatsz azon, hogy mi ütött már megint az Egyesült Államok népébe, de amit ma művelnek, az semmiség ahhoz képest, amit az 1800-as évek végén nyomtak.

Mondjuk ez nem is meglepő, hiszen ekkor jelent meg az Eredeti™ Coca-Cola, ami lényegében folyékony kokain volt. Ilyen időkben egy rohamosan fejlődő országban minden sikerre jutott legalább két bukás. Ezek közül is az egyik legnagyobb blama volt a „Crash at Crush" nevű rendezvény, amiről nem fogod elhinni, hogy valaki jó ötletnek tartotta.

Még a MÁV sem csinál ilyet

A Crash at Crush rendezvényt a Missouri-Kansas-Texas Vasútitársaság alkalmazottja, William George Crush álmodta meg, hogy népszerűsítse a vasúti közlekedést és a céget. Az ötlete nem volt más, mint két gőzmozdonyt teljes sebességgel összeütköztetni nagyközönség előtt.

Fotó / Wikipedia

A dolognak hamar híre ment, és rengetegen szálltak fel a helyszínre tartó (nem összeütköző) vonatokra. Összesen 40 000 ember jelent meg a rendezvény helyszínén, ami több volt, mint a helyszínéül szolgáló Texas állam második legnagyobb városának lakossága. Körülöttük a helyzetet kihasználva cirkuszi sátrak, árusok vertek tanyát, jóformán egy karnevál város jött létre Texas közepén.

Mi baj történhet?

A két gőzmozdonyt felállították egymással szemben és útnak indították: 72 km/h sebességgel haladtak a vonatok, amikor összeütköztek, viszont a sebességnek nem sok köze volt ahhoz, ami ezután történt. A két mozdonyban lévő magasnyomású gőznek viszont annál inkább.

Fotó / Wikipedia

A mozdonyok kazánjai, mint két óriási repeszgránát, szanaszét robbantak, törmelékesőt zúdítva a nézőkre, akik közül ketten életüket vesztették és hatan súlyosan megsebesültek.

Nem meglepő módon, Williamet egyből kirúgták.