Elfeledett barátok - Muszáj mindenkivel kapcsolatban maradni?

Vannak barátaid, akikkel egyszerűen elhalt a kapcsolattartás, és már nem is találkoztok rendszeresen? Baj, ha nem is akarsz velük már kapcsolatot? Ha mégis, hogyan vedd fel újra a fonalat?

Amikor a járvány miatt minden bezárt, a legtöbben ugyanabban a helyzetben találtuk magunkat: egyedül. Már nem találkoztunk a szokásos ismerősökkel és barátokkal rutinszerűen, erőfeszítést kellett tennünk ahhoz, ha valakivel kapcsolatban akartunk maradni, így bizony lettek olyanok, akik kihullottak ezen a rostán. Most, hogy újra lehetőség van mindenkivel felvenni a kapcsolatot, azon kaphatod magad, hogy vannak, akikkel mégsem akarod feléleszteni a barátságot.

Bűntudatod van emiatt?

Ha a kérdésre a válaszod igen, az a jó hírünk, hogy nem kell, hiszen normális, ha az ismerősök, sőt még a barátok, kapcsolatok is váltakoznak körülöttünk, ahogy az idő múlik és az életkörülményeink változnak. Nem kell csak azért tartani a kapcsolatot valakivel, mert bűntudatot érzel, ha elhanyagolod őt. A világjárvány a tökéletes példa az életkörülmények változására: el kellett szigetelnünk magunkat, és egyszerűen nem volt kapacitásunk arra, hogy a közvetlen környezetünkön túl másokkal is fenntartsuk a kapcsolatot.

A világjárvány a tökéletes példa az életkörülmények változására
A világjárvány a tökéletes példa az életkörülmények változásáraFotó / 123RF

Lehetetlen minden egyes barátot megtartani, akivel valaha megismerkedtünk, ezért érdemes az ismeretségeinkre inkább úgy gondolni, mint egy tájképre. Suzanne Degges-White, az Észak-Illinoisi Egyetem professzora alkotta meg a „friendscape" kifejezést, ami az angol barátság és tájkép szavak összevonása. Az ötlet lényege, hogy mi dönthetjük el, kit akarunk magunk mellett tudni, kit a közelben, és kit a távolban. A kilátás idővel változik: nem fér bele mindenki, és mi dönthetjük el, hogy az adott élethelyzetünkben kit akarunk benne látni.

Lehetetlen minden egyes barátot megtartani, akivel valaha megismerkedtünk
Lehetetlen minden egyes barátot megtartani, akivel valaha megismerkedtünkFotó / 123RF

Ha valakivel azonban elveszítetted a kapcsolatot, de hiányzik neked, ne félj megkeresni őt, és ne gondold, hogy ennyi idő után ez már inkább kínos. Mindenki megérti, hogy az utóbbi hónapok mindannyiunknak nehezek voltak, csak őszintének kell lennünk.