Mit rejt az internet sötét oldala?

Tényleg lehet bérgyilkost rendelni az interneten? Igen, de nem az eBay-en. Most megtudhatsz mindent, amit valaha tudni akartál a dark webről, és azt is, amit nem!

Deep vagy Dark?

Fontos a különbségtétel, ugyanis a kettő nem ugyanaz. Az általános iskolás minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár elvből kiindulva azt mondhatjuk, hogy a dark web egy nagyon apró szegmense a deep webnek.  Röviden a deep webbe tartozik az összes olyan oldal, ami nincs indexelve. De mi az az indexelés? Tulajdonképpen az oldalakon fellelhető kulcsszavak, linkek, információk összegyűjtése és rendszerezése. Ezeket a tevékenységeket botok és keresőmotorok végzik, nekik köszönhetjük, hogy internetes kereséseinkre rögvest pontos találatokat kapunk. A weboldalaknak - nagy általánosságban - érdekükben áll, hogy minél több látogatót vonzanak be, ezért indulásuk után saját maguk kezdeményezik a botok kiküldését.

A dark weben egy óvatlan mozdulat, és mi is a portékák között találjuk magunkat.
A dark weben egy óvatlan mozdulat, és mi is a portékák között találjuk magunkat.Fotó / Shutterstock

 Visszatérve az eredeti gondolatmenetre, ha valami nincs indexelve, az magyarul annyit tesz, hogy hiába pötyögsz be valamit a Google-ba, az semmilyen találatot nem dob fel neked. Ettől persze léteznek, sőt törvénybe sem ütköznek. A deep web részei az előfizetéssel, vagy regisztrációval elérhető szolgáltatások, egyszerűen azért, mert ezeket a felhasználókra szabják. Ilyenek például a levelezőrendszerek, céges hálózatok, netbankok. Persze minden pajzson akad rés. Rendszerhibából fakadóan, vagy kibertámadás hatására szenzitív adataink kiszivároghatnak, és illetéktelen kezekbe juthatnak. A dark web a gonosz ikertestvér. Sokan vallják, hogy ez az a hely, ahol az emberiség legsötétebb gondolatai felszínre törnek. Körülbelül a deep web 0,01 százalékát teszi ki. Csak a jéghegy csúcsa, de igen veszélyes csúcsa. Az első komoly darkweb oldal 2011-ben indult „Selyemút” néven, és több mint 100 000 felhasználónak biztosított platformot az illegális drogkereskedelemre. Alkotóját, Ross Ulbricht-ot 2013-ban fogta el az FBI, 2020-ban pedig egy milliárd amerikai dollárt érő, az oldalhoz kapcsolódó bitcoin készletet foglalt le az USA. Mendemondák szólnak egy ennél is baljóslatúbb helyről, a shadow webről.  Még a profi kiberbiztonsági szakértők közt is vitatott téma, sokak szerint csak pletyka. Mások úgy vélik, a világot behálózó, fondorlatos bűnözői tevékenységek Paradicsoma. Ha így van, a valóságra sosem fog fény derülni.

 

Ahogy Obi-wan mondaná: Ez a gyülekezőhelye az egész világegyetem leghitványabb söpredékének!

Az interneten a sok szórakoztató tartalom mellett bőven akadunk átverésekre. Vannak dolgok, amiket viszont okkal nem találunk. Fegyver- és emberkereskedelem, megrendelt gyilkosságok, bódító kábítószerek, szekták és sorozatgyilkosok. Tökmindegy mi, csak legyen illegális. Az embert természeténél fogva vonzza a tiltott gyümölcs, a dark weben végre kiélheti legvadabb fantáziáját. Ettől függetlenül teljesen ártalmatlan - sőt, néha igen fontos - információkra is bukkanhatunk. Például újságírók előszeretettel osztanak meg olyan cikkeket, amelyeket a politikai hatalom csírájában akar elfojtani. Kedvelt fizetőeszköze a bitcoin, hiszen a tranzakciók lenyomozását szörnyen nehézzé teszi. A sima bankkártyás fizetés lerántaná a lelpet a mocskos ügyletekről. Ennyi erővel a Jófogáson is hirdethetnék magukat a bérgyilkosok.

Az első komoly darkweb oldal 2011-ben indult „Selyemút” néven, és több mint 100 000 felhasználónak biztosított platformot az illegális drogkereskedelemre.
Az első komoly darkweb oldal 2011-ben indult „Selyemút” néven, és több mint 100 000 felhasználónak biztosított platformot az illegális drogkereskedelemre.Fotó / Shutterstock

 A hagymás Google

Láthatjuk, hogy nem véletlenül van rejtve a dark web. Egyrészt azért, hogy ne jusson be illetéktelen, másrészt, hogy ne jussanak ki bizonyos dolgok. Sajnos a népszerűség növekedésével párhuzamosan egyszerűsödött a hozzáférés. Manapság bárki kiválthatja jegyét a dark webre a Tor böngésző segítségével. A szoftvert eredetileg a titkosszolgálat fejlesztette ki, később tették elérhetővé a nagyközönség számára. Működési elve a hagyma rétegeire hasonlít - nem véletlenül erről kapta a logót -, az adatfolyamot több szinten keresztül, újabb és újabb titkosítással látja el. Konkrétan elrejti a teljes folyamatot, senki sem fogja tudni a küldő kilétét. A Tort nem csak drogbárók és fegyverkereskedők használják, sokan így védekeznek az internet veszélyeitől. A teljes anonimitás megvéd a hackerektől, a kéretlen megfigyelésektől, az adatlopásoktól és még sok egyéb mástól.

 Aki kíváncsi, hamar megöregszik!

Biztos a fejetekben motoszkál a kérdés, megéri fellátogatni a dark webre? Semmiképp. Ha valaki túl mohón és mélyre ás, nem a balrogot fogja felzavarni a Föld homályából, hanem a legagyafúrtabb kiberbűnözket. Még techguruként is könnyen csapdába futhatsz, nemhogy naiv bámészkodóként. Minden elhelyezett link egy rosszindulatú szoftvert rejthet. Tudjátok sok filmben/könyvben van az a bizonyos  késdobáló-kocsma, ahová főszereplőnknek nagyon nem tanácsos egyedül belépnie, mégis megteszi.A dark web pont ilyen. Egy óvatlan mozdulat, és mi is a portékák között találjuk magunkat.

 A világhálón számtalan illegális biznisz folyik, nem kell hozzá ellátogatni a dark webre. Gondoljuk csak arra, amikor az ISIS feltehetően PS4 konzolokat használt merényletei megszervezésére. Végeredményben a Darkweb egy technológia, amit mi, emberek formálunk és töltünk fel tartalommal. Sajnos egyre kevesebb helyen vagyunk biztonságban, ezért mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk a tájékozódásra és megelőzésre!