Ne már! Húsz éve mutatták be ezeket a filmeket

Zöld ogre, varázslófiú, akciófilm sztárparádéval, kifinomult kannibál és egy példakép szingli – 2001-ben rengeteg érdekes filmet mutattak be, mi most ötöt választottunk ki a húszéves jubileum apropóján.

Nemrég készítettünk egy válogatást olyan alkotásokból, amelyek az idén lettek nagykorúak, ám nemcsak a 18, a 20 is szép szám, főleg, ha jubileumról van szó. Ráadásul a moziipar 2001-ben is szállított néhány egészen extra filmet, így a MAFAB listája nyomán következzen öt emlékezetes film, amelynek a premierje óta már húsz év telt el. Vigyázat, szubjektív a válogatás!

(Megjegyzés: korhatárként a magyar nyelvű Wikipédián feltüntetett besorolást vettük alapul).

Harry Potter és a bölcsek köveRendező: Chris Columbus
Korhatár: 12

A később világhírűvé váló könyvsorozat első darabja 1997-ben jelent meg, hazánkba 1999-ben érkezett meg, és a már-már hisztérikus népszerűséget látva nem volt kérdés, hogy film is készül belőle. Végül 2001-ben került mozikba az Harry Potter első része, amelyben megismerkedtünk a nehéz sorsú fiúval, aki hirtelen a helyére, a varázslóvilágba kerül. Persze semmi sem egyszerű, pláne nem egy kiválasztottnak… (Kvízek sorát szenteltük a HP-univerzumnak.

Harry Potter szerepében Daniel Radcliffe látható
Harry Potter szerepében Daniel Radcliffe láthatóFotó / Netflix

Oceans's Eleven - Tripla vagy semmi

Rendező: Steven Soderbergh
Korhatár: 12

A legendás Steven Soderbergh rendező sztárparádét felvonultató filmjét nem sorolnánk a filmtörténelem legnagyobbjai közé, de annak tökéletesen és minőségien megfelel, amire szánták: kikapcsoljon két órára. A címadó Danny Ocean és bandája nagy balhéban töri a fejét, egyébként ez így lesz a folytatásokban is. Mellesleg, ki ne hallana örömmel szellemes beszélgetéseket George Clooney vagy Brad Pitt részvételével?

George Clooney és Matt Damon az Ocean's Eleven című filmben
George Clooney és Matt Damon az Ocean's Eleven című filmbenFotó / Netflix

Hannibal

Rendező: Ridley Scott
Korhatár: 18 

Az 1991-ben bemutatott legendás A bárányok hallgatnak folytatását is a 2001-es évnek köszönhetjük. Ekkor a szökevény Hannibal Lecter már Firenzében éli az életét,ám egy korábbi áldozata bosszút forral ellene. Fogalmazzunk úgy, utóbbi segítségként „igénybe veszi” az FBI-ügynök Clarice Starlingot, hogy a tengerentúlra csalogassa Hannibalt. Anthony Hopkins továbbra is vérfagyasztó a szerepben, mint ahogyan Julianne Moore-ról sem tudjuk levenni a tekintetünket.

A Hannibálban nem csak a sztori szögezi képernyő elé a nézőt, hanem a lehengerlő színészi alakítások is.
A Hannibálban nem csak a sztori szögezi képernyő elé a nézőt, hanem a lehengerlő színészi alakítások is.Fotó / Netflix

Bridget Jones naplója

Rendező: Sharon Maguire
Korhatár: 14

Mai szemmel nézve szinte már megengedhetetlen a sármos Daniel Cleaver egy-egy poénja, mégis, akár még ma is felhőtlenül tudunk szórakozni a már 20 éves Bridget Jones naplóján. Két évtizeddel ezelőtt azért nem volt tipikus ez az ábrázolás, a szingli Bridget egy csapásra lett egy generáció kedvence, amelynek tagjai magukra ismertek benne. Hiszen ki ne akarna magától értetődően leadni tíz kilót, letenni a cigarettát, és elkerülni a bajos pasikat?

A Bridget Jones naplója óriási sikert aratott.
A Bridget Jones naplója óriási sikert aratott.Fotó / Netflix

Shrek

Rendező: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Korhatár: nincs

Igazán boldog felnőttek lehetünk, ha hagyjuk érvényesülni a bennünk élő gyermeket, szóval nyugodt szívvel kezdjük a sort kedves zöld ogrénkkal. Aki csak elsőre tűnik ellenszenves morcos szörnynek, de hamar rájövünk, hogy valójában kenyérre kenhető jószág. Ráadásul nemcsak ő maga, hanem a barátai is jópofák, gondoljunk csak Szamárra vagy a vak egerekre. Mellékesen jegyezzük meg, olyan hírességek adták a hangjukat a karaktereknek, mint Eddie Murphy vagy Cameron Diaz.

A már említett listáról bátran böngészhetünk, mert sok további emlékezetes filmet hozott 2001.