A tanult lány - Könyvajánló

Az élet nem mindig kegyes és van, amikor olyan nehézségeket gördít elénk, amelyek megugrása által többek leszünk. Mi történik akkor, ha álmaink megvalósítását éppen az életet adó, szülői közeg gátolja és tesz meg mindent azért, hogy a ranglétra legalján ragadjunk? Honnan és miből meríthetünk erőt? Erről szól, A tanult lány című könyv.

A mű adta világ és ezzel együtt a Tara Westover által megélt valóság olvasása teljesen felzaklatja, ugyanakkor rengeteg útravalót is ad az olvasónak. A történet a Westover családról és magáról az írónőről szól. A könyvében arról ír, hogy megannyi kínkeserves kihívás és akadály ellenére, hogyan végezte el az egyetemet, majd szerzett doktori címet saját erejéből. Továbbá egy másik aspektusból betekintést ad a mormon vallás egy szélsőséges mélységének megértésébe is.

A legintenzívebb érzelem, amelyet a könyv kivált, hogy az olvasó számtalan ponton kiakad, meghökken és értetlenül konstalálja, hogy a főszereplő és annak családja miért reagálnak bizonyos szituációkra és élethelyzetekre úgy, ahogy. Megannyi hátrányos beidegződés és mérgező mintázat van a szereplők élettörténetében, ezért olvasóként szerettem volna deus ex machinaként belenyúlni a történetbe és véget vetni Tara szenvedésének, valamint görbe tükröt mutatni a szülőknek.

A mű legfőbb üzenete, hogy ne adjuk fel az álmunkat, ugyanis a főszereplő még akkor is tovább küzdött érte, amikor nem számíthatott a családja támogatására. Végül kitartott és elérte a célját. Ez motivációként szolgálhat számunkra arra nézve, hogy a magunkba vetett hit akkor is dolgozik, ha már senki más együttérzésére sem számíthatunk.

Tara Westover írónő.
Tara Westover írónő.Fotó / Facebook

„A tanult lány" cím értelmezhető úgy, hogy Tara megvilágosodott és a szülők által teremtett zord, szűk világból volt bátorsága kiszakadni és ezzel felismerni a számára jobb élet lehetőségét. Másrészt a megfogalmazás utalhat a fizikális értelemben vett tanulás útjára is. Tehát, hogy 17 évesen ült először iskolapadban, vagy, hogy a különböző vizsgák megírása során nem csak azzal küzdött, hogy elég tudással rendelkezik-e, hanem saját démonjaival is, amelyek mindenkor rombolták pszichéjét és a lelkét is.

Szívből ajánljuk Neked ezt a könyvet, útravalóul pedig itt egy fontos idézet belőle:

Az egész életemet a másokban rólam élő kép határozta meg. Az ő hangjuk hatásosnak, jelentőségteljesnek, ellentmondást nem tűrőnek tűnt. Fel sem merült bennem, hogy az én hangom ugyanolyan erőteljes lehet.

Orján Dóra