Műanyag szelektálás - Egyszerű és gyors tippek

Szeretnétek tudni pár apró tippet és trükköt, amit kötelező ismerni ahhoz, hogy megfelelően szelektáld a műanyag hulladékot? Most megírjuk mik azok a dolgok, amelyeket kötelező betartani ahhoz, hogy megfelelően tudd elkülöníteni az újrahasznosításra alkalmas és arra alkalmatlan társait!

Ma már elengedhetetlen a szelektálás, ha tetszik, ha nem! A környezetvédelem egyik alapkövének mondható, így nekünk kell elkezdenünk, hogy a jövő nemzedékének ne kelljen szeméten aludni és azt enni a mindennapi étkezés során. Ez kötelességünk és feladatunk is egyben, akkor is, ha kollégisták vagyunk és korlátozottabbak a lehetőségek. 

Nem kell rástresszelni, az alábbi kompakt és egyszerű módon gyűjthetitek a műanyag hulladékot. Ha gyakran leviszitek a szelektív szemetet a tárolással sem lesz gondotok és a napi séta is biztosan beiktatása kerül. 

A típusokról egyszerűen és könnyedén

Bizonyára mindegyikőtöknek ismerős az élelmiszerek vagy egyéb árucikkek csomagolásain rejlő kis jelek, amelyek az újrahasznosíthatóságot jelzik; valamint azt, hogy milyen anyagból készültek. A műanyagok esetében ezekből hét fajtát különböztethetünk meg. Nagyon fontos, hogy ezekből sajnos nem az összes újrahasznosítható Magyarország területén. 

Könnyű őket kezelni, hiszen egytől hétig vannak számozva. A hármas, a hatos és a hetes műanyagfajták nem dobhatóak a szelektív hulladékgyűtőbe, azoknak a kommunális hulladék közt van a helye.

Már a vásárlásnál is érdemes odafigyelni, hogy milyen műanyag csomagolású dolog kerül a kosaratokba, ezzel megelőzve azt, hogy később a szelektív hulladékgyűjtőkön kívül végezzék, ezzel védve környezetünket is. 

A szelektív hulladékgyűjtés közös célunk a környezetvédelem érdekében!
A szelektív hulladékgyűjtés közös célunk a környezetvédelem érdekében!Fotó / 123RF

Az alapszabályok a következők:

  • Ami a legfontosabb: alapszabály szerint mindent el kell mosni! A joghurtos poharakat, a tusfürdős vagy tisztítószeres dobozokat, de a kólás pet palackokat is. Egy kivétel van: az olajos flakon, mivel annak kimosásávával nagyobb környezeti károkat okoznánk, így azokat mosás nélkül lehet a szelektívbe helyezni. A fáradt olaj pedig leadható a benzinkutaknál.

  • A fémmel kombinált műanyag zacskók, sajnos hiába tartoznak az újrahasznosítható kategóriába a feltüntetett kategória szerint, mégsem dobhatók a szelektívbe. Ilyen például a csipszes zacskók többsége, de a gyógyszerek levél formátumú csomagolása is. Így tehát bármilyen zacsi, ami belülről fémes színű. Ez rossz hír a csipsz szerelmeseinek, de legalább megszabadulhattok egy nem éppen egészséges ételtől, vagy akár el is készíthetitek otthon. 

  • A papír-műanyag kombónak is hasonló sorsa van. Legjobb példa erre az elviteles kávés pohár. Papírnak tűnik, de belülről mégis van bennük egy vékony műanyag réteg. Javasoljuk saját hordozható kávés bögrék használatát, ez a fárasztó napokon, előadás alatt is jól jöhet.

  • Az italos vagy tejes karton dobozok szerencsére már szelektálhatóak. Őket a legtöbb helyen a műanyag kukába, Budapesten és Győrben a papír szemetesbe kell helyezni.

  • A pet palackokat kimosva, összenyomva helyezzük a szelektív szemetesbe. A címke általában éppen abból az anyagból készül, mint a palack, így nem kell elkülöníteni.

  • Az egyes műanyag alkatrészeket tartalmazó játékok, műszaki cikkek vagy DVD sem gyűjthető szelektíven sajnos. Érdemes a még használható dolgokat eladományozni, vagy eladni. 

  • Azok a zacskók, amelyekbe vásárláskor a zöldséget pakoljuk, szintén a szelektívbe valók. Bár nincs ráírva, de olyan anyagból készült, ami ezt lehetővé teszi. ez vonatkozik az ugyanilyen műanyagból készült bevásárló táskákra is. Természetesen itt is lehet a mosható, újra felhasználható opciót választani, így megelőzve a szeméttermelést. Nem mellesleg olcsóbb is, ami egyetemistáknak külön előny. 

  • A hungarocell elemek nem dobhatóak a szelektívbe, de hulladékgyűjtő udvarokon leadhatóak. Ha sokat rendeltek internetről, akár ételt, akár mást, érdemes utánakérdezni a csomagolás fajtájának, így nem lesz gond a felesleges hungarocell csomagolással. 

A végére pedig ajánlunk egy kedves kis weboldalt a Zöldpolcot, ahonnan mi is inspirálódtunk, ezzel buzdítva benneteket a szelektálásra!