Papír szelektálás egyetemistaként - Egyszerű és gyors tippek

Azt gondolnánk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a papír esetében pofon egyszerű. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem egyértelmű a helyzet, ilyenkor hibázunk a legtöbbször. Íme néhány érthető tipp, amely megkönnyítheti az életünket.

Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos sorozatunk, ahol most a kék színű szemetesbe tartozó papírhulladékot vizsgáljuk meg alaposabban. Itt most nincsenek számok, amiket meg kell jegyezni, csak pár alapvető elvet kell jól alkalmazni.

Szintén felhívjuk a figyelmet arra, hogy egyetemistaként tudjuk jóval megterhelőbb lehet a szelektív hulladékgyűjtés. De higgyétek el megéri értetek, a jövőtökért és a környezetvédelemért!

A műanyag és a fémhulladékokról már írtunk, de lássuk a legfontosabb alapelveket, amiket átolvasva és átgondolva soha többé nem lesz kérdés a fejetekben annak kapcsán, hogy mi is dobható a papír szelektívbe. Íme:

  • Habár sokan nem tudják, a legtöbb elviteles kávéspohár nem csak papírból van, hanem egy vékony műanyag réteget is tartalmaz, így kimosás után sem kerülhet a szelektív szemetesbe.
  • Az üdítős vagy tejes doboz viszont már más tészta. Alapvetően ezeket a műanyagba kell dobni, de Budapesten és Győrben a kék kukában a helyük.
  • Az a sok számla. Igen sajnos ezeknek a kommunális hulladékok között van a helyük. Tán ez a leggyakoribb hiba, amit elkövetünk a mindennapokban, ugyanis általában a hőkezelt papírok nem újrahasznosíthatóak Magyarországon.
Ha odafigyelsz erre a pár apróságra, akkor te is a papírszelektálás mestere lehetsz.
Ha odafigyelsz erre a pár apróságra, akkor te is a papírszelektálás mestere lehetsz.Fotó / Shutterstock
  • Biztosan ti is láttatok már szelektív kukában érintetlen pizzás dobozt. Pedig azt nem teljes egészében kell a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezni, hiszen a zsíros papír nem oda való. Így a zsiradékkal érintett részt le kell választani róla, az érintetlen pedig mehet a papír szemétbe.
  • Ha már a szennyeződéseknél tartunk, nemcsak a zsiradék az akadálya a szelektív hulladékgyűjtésnek. Ugyanis a használt papírzsebkendő, wc papír és bármilyen olyan papír, amiről nem lehet eltávolítani a koszt a kommunális kukába való.
  • Mostanában sokat rendeltünk az internetről. Ilyenkor, ha dobozban érkezik a csomag, az jó alaposan be van celluxozva. Mielőtt azonban a szelektívbe dobnátok le kell róla hámozni a ragasztót a környezet megóvása érdekében.
  • Az ablakos boríték is mindig kérdés. Az ablakocska eltávolítása után viszont ez alapvetően mehet a szelektívbe.
  • Ami még kérdéses lehet: a tojásos doboz, ami legtöbbször már újrahasznosított papírból készül, mégis mehet a szelektíven gyűjtött társai közé. Az év végi rendszerezés eredményeként rátok maradt használt füzetek és könyvek is mehetnek a szelektívbe.
  • A papírgyűjtések kedvenc kelléke, a műanyag madzag sem dobható a kék kukába. A cipelésnél kétségtelenül segít, de vágjuk le a kidobandó papírról, mielőtt kidobásra kerülne egy az egyben.
  • Utolsó tippként azt tanácsoljuk, hogy tépjetek, nyomkodjatok és gyúrjatok! Hiszen minél kevesebb helyet foglal el a szemetesben a papírhulladék (de ez vonatkozik minden más szemétre is), annál kevesebb „puszta levegőt" fognak szállítani feleslegesen a kukásautók, valamint stresszlevezetésnek is kiváló!