Üveghulladék szelektálás - egyszerű és gyors tippek

Hova dobjátok az üveghulladékot, ha nem áll rendelkezésre minden színű kuka a környéketeken? Ezernyi kérdés merülhet fel az egyik legkönnyebbnek hitt szelektív területen. Néhány egyszerű tippel eloszlatjuk a kétségeiteket!

Túl sok szín van már a szelektív hulladékgyűjtő szigeten? Nem tudtok eligazodni mit hova rakjatok? Elmagyarázzuk! Az üveget kétfajta szemetesbe gyűjtjük, a fehér és a zöld színűbe. Az előbbibe a fehér üveg, az utóbbiba viszont a színes, tehát a zöld és barna üveg való. De mit tehet az, akinek a környékén nincs mindegyik? Két megoldás van, ami megfelelően védi a környezetet: vagy időközönként összegyűjtitek és elviszitek egy távolabbi, erre kijelölt szelektívhez, vagy tudatosan csak olyan színű üveg vásárlására törekszetek, amilyet ki tudtok dobni a közelben.

Egyszerű és gyors tippeinket már elkészítettük nektek a műanyag és a fém szelektálása körében is, lássuk, mi a helyzet az üveggel.

Túl sok szín van már a szelektív hulladékgyűjtő szigeten? Nem tudtok eligazodni mit hova rakjatok? Elmagyarázzuk!
Túl sok szín van már a szelektív hulladékgyűjtő szigeten? Nem tudtok eligazodni mit hova rakjatok? Elmagyarázzuk!Fotó / Shutterstock

Ha nincs időd hosszan böngészni a netet a témában, akkor íme egy kis összefoglaló:

  • Szerettek meginni egy pohár bort esténként a haverokkal? Jó hírünk van, ki sem kell mosni az üvegeket, sőt a papír címkét sem kell levenni. Viszont a kupakot el kell távolítani és a dugót se dobjátok mellé. Így mehet a megfelelő színű szelektívbe.
  • Az otthonról hozott befőtteket nem csak azért jó fogyasztani a koliban, mert a hazai ízeket és hangulatot idézik fel bennetek, hanem, mert üvegük később jól jöhet még egyéb ételek tárolására vagy szállítására is. Ha mégis kidobnátok, jól el kell távolítani belőle az ételmaradékot!
  • Összetört a tányér vagy a bögre? Azok általában hőkezelt üvegből vagy porcelánból készülnek. Ha így van, akkor nem helyezhetők el a fehér és a zöld szemetesekben, hiába hasonlít a színük.
  • Az üveges italok esetében mindig fizetünk egy bizonyos összeget magáért a „csomagolásért" is. Ilyenkor érdemes visszavinni egy olyan boltba őket, ahol van lehetőség a visszaváltásra.
  • Fogcsikorgatva hallgatjátok, amikor a szelektív kukába bedobva az üveget nagy csörömpölés fogad benneteket? Tény, ezek összetörnek ilyenkor, de ez nem gond!

Környezetünk védelme érdekében próbáljatok minél nagyobb hangsúlyt fektetni erre a törékeny területre, hiszen sajnos az üvegek szelektálásával vagyunk a legjobban lemaradva.