Igazi matuzsálemek: A legöregebb dolgok a világon 2. rész

Az első részben már megismerkedhettél a világ legöregebb személyével, állatával, valamint növényével, ám a listának még nincs vége! Léteznek még náluk is sokkal korábban keletkezett dolgok, amikről ebben a cikkben tudhatsz meg többet.

Nem is gondolnád, milyen sok nálunk jóval idősebb dolog van az univerzumban. Az ember fel sem tudja fogni, milyen ősi dolgokkal van körülvéve, hiszen az emberi életünk egy apró homokszem ezekhez a dolgokhoz képest. Lássuk a listát!

1. A legöregebb élő dolog

A szivacsok rendkívül hosszú életet élnek, a Dél-kínai-tengerben lévő üvegszivacsokról például úgy gondolják, hogy már 10 000 évnél is idősebbek.

Gondoltad volna, hogy az üvegszivacsok ennyi ideig élnek?
Gondoltad volna, hogy az üvegszivacsok ennyi ideig élnek?Fotó / AFP

Ezt követik az endolitok, amelyek kövek, korallok és állatok házának belsejében - vagyis sokszor életre alkalmatlannak tűnő környezetben - élő organizmusok. Óceánok mélyén lévő vulkánok közelében fordulnak elő, kolóniáik akár több millió évesek lehetnek, míg az egyes példányok kora meghaladhatja a 10 000 évet is.

Az első helyen az Új-Mexikóban talált bakteriális spórák állnak, a maguk 240 millió évével!

2. A legöregebb kövület

Ausztráliában találták meg a világ legöregebb kövületeit, amelyek 3,5 milliárd évesek, vagyis 9 millió évvel a víz létrejötte előtt képződtek. Ez ám a kor!

Ezek a kövületek 9 millió évvel a víz létrejötte előtt képződtek!
Ezek a kövületek 9 millió évvel a víz létrejötte előtt képződtek!Fotó / Stromatolithe Australie wikipedia

3. A legöregebb kő a Földön

A tektonikus mozgás miatt igen nehéz feladat megállapítani, melyik kő a legöregebb a Földön, de azért vannak erre próbálkozások. Az eddigi legöregebb követ Jack Hillsben, Ausztráliában találták, a bennük lévő cirkon kristályok 4,4 milliárd évesek.

Az eddigi legöregebb követ Jack Hillsben, Ausztráliában találták, a bennük lévő cirkon kristályok 4,4 milliárd évesek.
Az eddigi legöregebb követ Jack Hillsben, Ausztráliában találták, a bennük lévő cirkon kristályok 4,4 milliárd évesek.Fotó / jack hills nasa

Emellett találtak egy olyan meteoritot Kanadában, melyben nitrogén és hidrogén izotópok vannak, amik csak extrém alacsony hőmérsékleten tudnak létrejönni, körülbelül -260 Celsius-fokon. Ez arra utal, hogy a meteorit valószínűleg még a protoplanetáris korong része volt, tehát idősebb, mint a Nap (ami 4,6 milliárd éves).

4. A legöregebb dolog a Naprendszerben

A legöregebb dolog a Naprendszerben a 2015 BZ509, - egy aszteroida -, amely érdekes módon fordított irányba kering. Valószínűleg egy másik naprendszerből kilőve került a miénkbe, így vált a legöregebb dologgá a mi 4,5 milliárd éves Naprendszerünkben.

Valószínűleg egy másik naprendszerből kilőve került a miénkbe, így vált a legöregebb dologgá a mi 4,5 milliárd éves Naprendszerünkben.
Valószínűleg egy másik naprendszerből kilőve került a miénkbe, így vált a legöregebb dologgá a mi 4,5 milliárd éves Naprendszerünkben.Fotó / AFP

Ha érdekesnek találtad ezt a témát, olvasd el cikksorozatunk első részét is!