Sorozatok csapdájában, avagy miért nézünk meg egy sorozatot újra és újra ahelyett, hogy újat kezdenénk?

Kilométer hosszan kígyózó várólista, és barátok izgalmasabbnál izgalmasabb beszámolói, te viszont mindezek ellenére a kedvenc sorozatodat nézed meg újra és újra. Ha neked is ismerős ez a szituáció, ne aggódj, nem vagy egyedül. Most a mélyére ásunk annak, hogy mi állhat a jelenség hátterében.

Rengeteg ígéretesnek és érdekesnek tűnő sorozat vesz körül minket, de sokszor előfordul, hogy a munkából, vagy iskolából hazaérve automatikusan a már rongyosra nézett Jóbarátok valamelyik részét kapcsoljuk be egy friss megjelenés helyett. De vajon mi lehet ennek az oka?

Rengeteg ígéretesnek és érdekesnek tűnő sorozat vesz körül minket
Rengeteg ígéretesnek és érdekesnek tűnő sorozat vesz körül minketFotó / AFP

Energiamegtakarítás

Azáltal, hogy kedvenc sorozatunk részeit nézzük meg újra és újra, rengeteg energiát takarítunk meg. Mivel már ezerszer láttunk minden részt, kívülről tudjuk a szöveget is, így semmi meglepetés nem érhet minket. Az agyunknak nem kell egy fárasztó nap után arra összpontosítani, hogy valami teljesen ismeretlen élményt próbáljon meg megérteni és feldolgozni, hanem kikapcsolhat egy kicsit a jól megszokott képsoroknak köszönhetően.

Az a fránya elköteleződés

Röhejesnek tűnhet, de egy új sorozat megkezdésével, bizony elkötelezzük magunkat mellette, és amellett is, hogy végignézzük. Viszont mi a helyzet akkor, ha az első 2-3 rész megnézése után hetekig nem lesz időnk folytatni? Kezdhetjük elölről az egészet?

Röhejesnek tűnhet, de egy új sorozat megkezdésével, bizony elkötelezzük magunkat mellette
Röhejesnek tűnhet, de egy új sorozat megkezdésével, bizony elkötelezzük magunkat melletteFotó / 123RF

A kedvenc sorozatunk természetesen, ebben az esetben sem hagy cserben minket. Akár tévében nézed, akár interneten, mindegyik résznél tisztában vagy vele, hogy bármelyik percben felállhatsz és otthagyhatod, hiszen semmi újról nem fogsz lemaradni, tudod mi fog történni akár a következő 3 részben is.

A szereplők, mint régi barátok

Minél többször látsz valakit, annál közelebb érzed magadat hozzá. Nincs ez másképp a sorozatok szereplőivel sem, akiket szinte már régi barátként üdvözölsz, akárhányszor nézed újra a történetüket. Ismered a személyiségüket, ezáltal közelebb érzed magadat hozzájuk, nem úgy mint egy teljesen ismeretlen sorozatnál.

Nosztalgia

Mind közül talán ez a legegyértelműbb. Egy sorozat - vagy akár egy film - újranézése nosztalgikus érzésekkel tud eltölteni, hiszen egy olyan időszakra emlékeztethetnek, amikor minden sokkal egyszerűbb volt, és amire örömmel gondolsz vissza. Legtöbbünknek ez talán a tinédzserkort és a gimis éveket jelenti.