Melyik kávéfajta illik hozzád a legjobban?

Manapság minden szükségtelenül bonyolultabbnak tűnik a kelleténél, első ránézésre a kávéval is ez a helyzet, de inkább arról van szó, hogy eddig nagyon korlátoltak voltak a fogyasztási szokásaink.

A sok választási lehetőség, viszont úgy tört be az életünkbe, hogy nem voltunk megfelelően felkészítve, ezért most gyorsan összefoglaljuk neked, mi mit jelent a kávék latinos-olaszos szavakkal teli világában.

Fajták

Három fő kávéfajta van: Arabica, Robusta és Liberica. Ezek közül az első Etiópia és Jemen hegyeiről származik, és a piac 60-70%-át szolgálja ki. Nem véletlen, hogy ilyen népszerű, íze karakteres és gazdag, de nem tolakodó.

A Robusta származási helye az Arabicához hasonlóan Afrika, de ma már Vietnám a legfőbb termelési helye. Íze jellemzően selymesebb, de kétszer annyi koffein van benne, mint előbbi társában.

A Liberica kis szereplő, a piac alig 3%-át teszi ki, ezért ritkaságnak számít, de íze miatt megéri felkeresni.

Pörkölés

A specialty kávézókban népszerűek a világos pörkölésű kávék, amelyek savasabbak, édesebbek és jobban megőrzik a szemek eredeti ízét.

Ti mennyire ismeritek a kávéfajtákat?
Ti mennyire ismeritek a kávéfajtákat?Fotó / 123RF

A közepes pörkölésűek már közelebb állnak a klasszikus kávé ízéhez, ami nálunk a sötét pörkölésűt jelenti. Ez a régi ismerős, ami kesernyés, sűrű, és rosszabb esetben ihatatlan cukor nélkül.

Főzés

Kávét főzni sokféleképpen lehet, ami biztos: forró víz kell hozzá.

Melyik a kedvenced a három fő kávéfajta közül: az Arabica, Robusta vagy a Liberica?
Melyik a kedvenced a három fő kávéfajta közül: az Arabica, Robusta vagy a Liberica?Fotó / 123RF

A forrázott és szűrt módszer, amikor a kávét felöntöd forró vízzel, hagyod állni, majd leszűröd. Ilyet szolgálnak fel az amerikai filmekben az útszéli fogadók. Az így kapott kávé könnyű és savas.

A csöpögtetett kávé a fenti divatosabb változata, itt forrázás után egyből elkezdik leszűrni a vizet a kávéról. Jellemzően ezt kapod, ha filteres kávét kérsz valahol.

A nyomással – presszó géppel – készült kávé, amit a vendéglátásban kapsz. Értelemszerűen nyomás alatt készül, amivel erősebb és gazdagabb kávé készül.