Miniszobrok nyomában Budán - fedezd fel a fővárost! 1. rész

Friss egyetemistaként vidékről belecsöppenni a fővárosi életbe nem egyszerű dolog, hiszen időbe telik, amíg az ember megszokja és felfedezi az új környezetét. Ha te is szeretnéd kicsit jobban megismerni Budapestet, de a szokásos Parlament-Bazilika-Lánchíd hármas mellett egy kicsit többre vágynál, akkor ez a cikk neked szól.

Cikksorozatunkban olyan rejtett budapesti helyszíneket és érdekességeket gyűjtöttünk össze, amelyek talán még azoknak is újdonságokkal szolgálnak, akik születésük óta a fővárosban élnek. Az első részben Mihail Kolodko miniszobrait ismerheted meg.

Mihail Kolodko anyai ágon magyar származású, de ukrán születésű szobrászművész. Az elmúlt évek során szülővárosán, Ungváron kívül Budapesten is megjelentek alkotásai, mi pedig a budai oldalon lévőket gyűjtöttük most össze.

A Főkukac szobra, Bem rakpart 15.

A Főkukac szobra
A Főkukac szobraFotó / Mediaworks

Ha a Bem rakpart környékén jársz, akkor könnyedén belefuthatsz a Sajdik Ferenc rajzfilmjéből, A nagy ho-ho-horgászból ismert Főkukac miniszobrába. A Halász utcai villamosmegálló közelében találhatod meg, az időnként kötött sálat és sapkát is viselő Főkukacot.

Rubik-kocka, Batthyány tér

Rubik-kocka
Rubik-kockaFotó / Mediaworks

A Főkukac szobrától nem messze, a Batthyány téren megtalálsz még egy érdekes Kolodko alkotást, ami nem más, mint egy Rubik-kocka. Ezt a Vám utca magasságában, a rakpart lépcsőjén láthatod.

Szomorú tank, Bem rakpart 27.

Szomorú tank
Szomorú tankFotó / Mediaworks

Szintén a Batthyány térhez közel, a villamosmegállónál lévő Kossuth-híd emlékkőnél látható a szomorú tank miniszobra, amely lekonyult csövével a túlsó partot, a szemben lévő Országházat kémleli.

Kockásfülű nyúl, Szent György tér

Kockásfülű nyúl
Kockásfülű nyúlFotó / Mediaworks

A Budavári sikló felső végállomásánál, a várfalat kémlelve figyelhetsz fel a Kockásfülű nyúl miniszobrára. A sokak által kedvelt mesehős elszántan kémleli távcsövével az alatta elterülő Lánchidat.

Mekk Elek, Széll Kálmán tér

A méltán híres ezermesterről is készített egy alkotást Kolodko, mely a Széll Kálmán téren kapott helyet. Mekk Elek miniszobrát a metrókijáratnál balra fordulva, majd egy villamos átkelőn áthaladva, egy lépcsőfeljáró mellett találod, szinte a megállóban.

L'ecsó, Gellért rakpart

L’ecsó
L’ecsóFotó / kolodko art

Az Erzsébet-híd budai hídfőjénél, a Belvárosi templommal szemben bukkanhatsz rá a sokak által ismert és szeretett L'ecsó című film egyik főhősének miniszobrára, ami a legfrissebb Kolodko-alkotás, 2021. augusztus 18-án került a rakpartra.