Mikroműanyagok mindenhol: Az lesz a vége, hogy műanyagot fogunk enni?

Néhány mikroműanyagot kozmetikumokban vagy fogkrémben használnak, de a legtöbb úszó hulladékból származik, amelyek folyamatosan UV sugárzásnak vannak kitéve. Ezek egyre kisebb darabokra hullanak, ennek következtében körülbelül 51 milliárd ilyen részecske úszik az óceánban. Ezeket könnyen lenyelik a tenger élőlényei, ami további súlyos problémákhoz vezet.

A tudósok aggódni kezdtek, különösen a műanyaghoz hozzáadott vegyi anyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt. A BPA például átlátszóvá teszi a műanyag palackokat, emellett viszont bizonyítottan zavarja a hormonháztartást. A DEHP rugalmasabbá teszi a műanyagokat, de rákot okozhat.

Tehát a mikroműanyagok rendkívül mérgezőek, ami nem fog előnyünkre válni, ugyanis bekerülnek az élelmiszerláncba.

Elvesztettük az irányítást a műanyag felett.
Elvesztettük az irányítást a műanyag felett.Fotó / 123rf

A plankton mikroműanyagot eszik, a kisebb halak pedig planktonokat fogyasztanak. Akárcsak az osztrigák, a rákok és a ragadozó halak, mindannyian a tányérunkon végzik. Mikroműanyagokat találtak mézben, tengeri sóban, sörben, csapvízben és a körülöttünk lévő háztartási porban.

Tíz csecsemő közül nyolcnak és szinte minden felnőttnek van mérhető mennyiségű ftalát, (gyakori műanyagadalék) a testében. Feltehetően az emberek kilencvenhárom százalékának van BPA a vizeletében, bár eddig kevés tudományos kutatás folyt ezen a téren.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy sok minden történt, amit nem terveztünk. Elvesztettük az irányítást a műanyag felett.

A műanyagszennyezés nem az egyetlen környezeti kihívás.
A műanyagszennyezés nem az egyetlen környezeti kihívás.Fotó / AFP

A biztonság kedvéért egyszerűen tiltsuk be a műanyagokat, nem?

Sajnos, ez az opció nem megvalósítható jelenleg, hisz a műanyagszennyezés nem az egyetlen környezeti kihívás, amellyel szembesülünk. Néhány termék, amelyet a műanyag helyett használnánk, más módokon, nagyobb környezeti hatással járnak.

Erre példa a dán kormány közelmúltbeli tanulmánya, amely szerint az egyszer használatos műanyag zacskó előállítása olyan kevés energiát igényel, és annyival alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint egy többször használható pamut táska, hogy 7100 alkalommal kell használni a pamut táskát ahhoz, hogy kisebb hatással legyen a környezetre, mint a műanyag zacskók.

Ti milyen zacskót használtok?
Ti milyen zacskót használtok?Fotó / 123rf

Kompromisszumokra vagyunk kényszerítve, hisz minden használati tárgynak és szokásnak más mértékű hatása van környezetünkre. Nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt közöttük, ami még nekünk is tartható, de a természetet sem károsítja.