Ezeket sikerült felmutatni az EA Play-en!

Elméletben az E3 szolgál arra, hogy a videojáték ipar meghatározó szereplői bemutassák eljövendő játékaikat a nagyközönségnek, de évről-évre egyre kevesebb előadó jelenik meg a nagyszínpadon. Az EA nem idén tett először így...

Röviden az E3-rólAz E3 - azaz az Electronic Entertainment Expo - 1995 óta a videojáték ipar legfontosabb eseménye. Összegyűjti az iparág mérvadó szereplőit, akik a maguk showműsorának berkein belül leleplezik jövőbeli terveiket. Ez a játékbeharangozásoktól kezdve, a gameplay ízelítőkön át egészen a fejlesztőkkel készült interjúkig terjed. Állandó résztvevői az olyan kiadók, mint a: Sony, Microsoft, Bethesda, Nintendo, Capcom, Square Enix, Namco Bandai, Warner Bros. Az utóbb években azonban elindult egy érzékelhető változás. A többszörös „legszörnyűbb" előadás díját bezsebelő Electronic Arts 2015 után kivonult az E3-ról, hogy megrendezze saját műsorát, az EA Play-t. A merész húzás úgy tűnik, több volt egyszerű szeszélynél, 2019-ban a Sony is követte példájukat. Az E3 egyelőre nem hullott szét, de a történtek aggodalomra adnak okot.

Lássuk a medvét

  • A 2021-es E3 Play-t július 22-ére, egy csütörtöki napra időzítették, még a magyar nézők számára is emberi időre. A közel 50 perces show felért egy hullámvasúttal, de összességében megérte rá jegyet váltani.
  • Egy 15 perces pre-show-val nyitottunk, ami szokás szerint semmi érdemlegessel nem szolgált. Aki utólag nézné vissza az EA Play-t, nyugodtan lépjen át ezen a mélyponton. Sajnos élőben ilyen opciónk nem volt.
  • Először a Grid Legends került terítékre. A versenyzős játék fejlesztőcsapatát, a Codamasters-t idén vásárolta fel az EA, így a széria náluk él tovább. Ami talán a legérdekesebb, hogy egy történetvezérelt játékról lesz szó. A trailer ezért is tűnik furának az élőszereplős bevágásaival. A versenyzőket valódi színészek fogják eljátszani, a Mandalorianból ismert extended reality névre hallgató technológia segítségével. Utoljára hasonlót talán a Need for Speed franchise-nál láthattunk. Kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle 2022-ben.
  • Augusztus 3-án érkezett az Apex Legends Emergence névre hallgató új season-je, amihez természetesen dukál egy új hős. Seer kicsit olyan, mint Vasember a mellkasába beépített kütyüvel, amiből kis drónokat tud kiküldözgetni.
  • Általában minden konferenciának - legyen az E3-on, vagy sem - van egy szörnyen túltolt, cringe része. Mi is alig hisszük el, de a Lost in Random esetében kifejezetten mókásra és hangulatosra sikeredett a bemutató. A játék az EA Originals alkotókat támogató program keretein belül valósul meg. Első ránézésre látszik, hogy egy lenyűgözően egyedi játékkal lesz dolgunk. A látványvilág a régi animációs filmeket idézi, erős Tim Burton, Alice, és Little Nightmares áthallással. A gameplayben lesz minden: feladványok, lopakodás, ügyesség, akció. A harcok kombinálják a valós idejű lövöldét és a kártya alapú képességeket, utóbbit Kocka társunk szolgáltatja. A történet egyébként egy testvérpárról szól, akiket egy gonosz királynő elválasztott.
  • Aprócska hír, hogy a virtuális kidobósjáték, a Knockout City frissítést, és ezzel együtt második season-t kap. A domináns témát a filmek fogják adni, bár a trailer alapján ez inkább a pályákon fog látszani, ott sem egyértelműen. Hiába, egy játékért nem vásárolják fel az elmúlt 30 év filmjeinek jogait.
  • Ugyan Battlefield 2042 már bemutatkozott az E3-on, mégis nagy részét homály fedi. Szó volt egy titkos játékmódról, amiről eddig csak kiszivárgott infóink voltak. Az EA Play-en hivatalos bejelentést kaptunk. A Battlefield Portal kifejezetten a franchise rajongóinak szól. A fejlesztők szinte az összes korábbi Battlefield játékot bedobták egy serpenyőbe, hogy meglássák mi sül ki belőlük. Magyarul fegyverek, járművek, képességek, katonák fognak keveredni kedvünk szerint az általunk szabályozott pályán. A játékmód a Battlefiled 2042 megjelenése napjától, azaz október 22-étől lesz elérhető.
  • Derült égből villámcsapásként jött a show legutolsó és egyben legnagyobb meglepetése, a Dead Space remake. Július elején kezdtek el suttogni a bennfentesek egy EA Motive kezei közt dédelgetett Dead Space projektről. Ugyan az 1 perces előzetes keveset mutatott, mégis teljes egészében átjött az eredeti játék hangulata. A Motive csapata nem elégedett meg egy remaster-rel, az alapjairól építették újra a szeretett széria első epizódját. Az örömhír ellenére a rajongók hangot adtak elégedetlenségüknek. Tudtára adták az EA-nek, hogy sosem fogják elfelejteni, hogy anno „kinyírták" a sorozatot jegyző Visceral Stúdiót. A döntés tényleg értelmetlennek tűnik, tekintve, hogy egy régi játék remaster/remake verziója általában egy dolgot szokott jelenteni: tervben van a sorozat felélesztése és folytatása.

Csalódásból sem volt hiányAz EA még az esemény előtt bejelentette, hogy se az RPG-iről híres BioWare, se új Star Wars játék nem fog bemutatkozni az EA Play-en. A BioWare rajongóinak igazán szükségük lett volna egy kis megnyugtatásra, tekintve, hogy tavaly lelépett a stúdió atyja, Chasey Hudson. A stúdió utolsó projektjei - az Andromeda és az Anthem - közel sem arattak sikert a játékosok körében. Sokan a fejlesztőcsapat felszámolását rebesgették, de hála a Mass Effect trilógia felújított változatának, ezek a félelmek - egy időre - a háttérbe szorultak. Ugyanakkor kissé baljóslatú, hogy évek óta dolgoznak a Dragon Age következő felvonásán, ennek ellenére eddig a nullához közelít mindaz, amit felmutattak. A Star Wars hiánya akár örömhír is lehet. Az év elején az EA elvesztette a Star Wars videojátékok kizárólagos jogát, tehát ezentúl bárki fejleszthet Star Wars fémjelzésű játékot, aki ki tudja fizetni érte a kellő zsetont. Az EA 2013 óta birtokolta a jogokat, ez idő alatt négy nagy játékot sikerült kitermelniük.

Szükség van-e egyáltalán E3-ra?Az Expo státusza a gamerek szemében megdőlni látszik. Régen egy valóságos zarándokhely volt a videójátékok szerelmeseinek. A fejlesztők kizárólag itt hozták nyilvánosságra minden felgyülemlett titkukat. Nem voltak nagy évközi bejelentések, mindenki az E3-ig várt. A változás szele azonban elérte az eseményt. Felmerült a kérdés, hogy egy YouTube és Twitch uralta világban, van-e bármi értelme a fizikai eseményeknek, ha digitálisan ezerszer könnyebben, ezerszer több emberhez lehet eljutni? Mára az E3 kevés igazán egetrengető meglepetést tartogat. A bejelentések egy részét előre lehet sejteni, a másik részéről pedig már kiszivárogtak a lényegi infók.

Az uralkodó érzés az izgalom helyett az unalom lett.

A feleslegesen elnyújtott prezentációkon érződik, hogy már nem a játékosok számára készülnek, hanem a befektetőket igyekeznek lekenyerezni. A játékokat félkész állapotban mutogatják, vagy simán olyan húzócímekkel dobálóznak, amik évekre vannak a megjelenéstől. Félreértés ne essék, az üzleti szál mindig is jelen volt a háttérben. A kiadók befektetőket győzködtek, a fejlesztők kiadókra vadásztak támogatásért, az újságírók építették kapcsolati hálójukat. Ezzel nem volt semmi baj, egészen addig, amíg fenntartották a közvetlen, rajongói légkört. A hangsúly tagadhatatlanul eltolódott az óriások, az igazi pénzeszsákok felé. A kis fejlesztőcsapatoknak rendkívül nehéz és költséges kijutniuk egy mostani E3-ra, holott például a nagysikerű Witcher fejlesztői a 2004-es rendezvényen rukkoltak elő Ríviai Geralt első kalandjával.
Az idei EA Play a kisebb megbicsaklások ellenére meglepően jóra sikeredett. Csak remélni tudjuk, hogy nem csak bejelentéseik, de a játékok is hasonlóan nagyot fognak ütni.