A világ legszebb légköri jelensége, ahogyan még soha nem láttad!

A sarki fény nem véletlenül vált a világ leggyönyörűbb légköri jelenségévé. A Nemzetközi Űrállomás asztronautái elképesztő fotókat készítettek a Hold által megvilágított Földről, mely bámulatos látványt nyújtott, és most elérhetőek a nagyközönség számára is.

Lélegzetelállító fotókat készített Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomás francia asztronautája. A telihold fénye alatt egészen földöntúli képek készültek a déli sarkkör körül megjelenő Aurora Australis nevű jelenségről.

Pesquet Facebook posztjában elmagyarázta, hogy a Hold állása miatt egészen különleges, szinte kékes árnyalatú volt a leggyakrabban zöld színű fénycsóva.

Elmondta, hogy a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodása alatt többször megtapasztalta a sarki fény gyönyörű látványát, ám a nemrég látott jelenség egészen rendhagyó volt a többihez képest.

A sarki fény a légkörbe behatoló töltött részecskék által keletkezik, leggyakrabban zöld színű, emellett azonban előfordul vörös, kék, lila és sárga színekben is. Az egyik leglátványosabb formája az ultraibolya változata, amelyet megfigyeltek már a Marson, a Jupiteren, valamint a Szaturnuszon is.

A jelenséget a Földön hangjelenségek is kísérik, ezeket először 2012-ben sikerült rögzíteni. Ezek tengerszint feletti hetven méter magasság után figyelhetők meg, amelyet töltött részecskék okoznak.