Nem mindenki akar jót: 4 tipp, hogyan védekezzünk a manipuláció ellen

Bármennyire is szeretnénk elkerülni a manipulatív embereket, mindenhol ott vannak. Nem lehet őket teljesen kizárni az életünkből, főleg akkor, ha a családunkban tapasztalhatjuk ezt a viselkedést. Azt azonban meg tudjuk tanulni, hogyan érdemes kezelni őket.

A manipuláció nem más, mint amikor valaki megpróbálja befolyásolni a viselkedésed akaratán kívül, vagy bizonyos esetekben akár szándékosan is. Bármennyire is rosszul hangzik, sajnos viszonylag gyakori jelenség.

A manipulatív emberek célja, hogy az ő akaratuk szerint cselekedj. Viszonylag könnyen tudják befolyásolni partnerüket, ezért ha esetleg bizonytalan, túl kedves vagy, vagy túlzottan érdekel más emberek véleménye, egészen könnyű célponttá válhatsz. Négy lépésben eláruljuk, hogyan szerelheted le próbálkozásaikat.

1. Légy éber, és tudd, hogy érzel

Abban az esetben, ha a manipuláció a másik fél részéről nem tudat alatt történik, akkor biztosan tapasztalni fogsz egy kellemetlen érzést. Olyan, mintha kicsavarták volna a karodat, csak ebben az esetben a véleményedről van szó. Védekezni kezdesz, mérges leszel, bűntudatot ébreszt benned, vagy megszégyenülsz, a lényeg, hogy úgy érzed, valamit rosszul csinálsz.

A manipuláció nem más, mint amikor valaki megpróbálja befolyásolni a viselkedésed akaratán kívül, vagy bizonyos esetekben akár szándékosan is.
A manipuláció nem más, mint amikor valaki megpróbálja befolyásolni a viselkedésed akaratán kívül, vagy bizonyos esetekben akár szándékosan is.Fotó / 123RF

Ezek a kellemetlen érzések mind vészjelzők a fejedben, amik jelzik, valaki ki akar téged játszani. Amint képes leszel arra, hogy felismerd ennek jeleit, ki tudsz találni egy olyan válaszreakciót, ami megvédhet téged.

2. Hallgass

A legtöbb esetben a másik személy csak hallani szeretné, ahogy megerősíted neki a saját véleményét. Próbáld meg megérteni őt, hisz az, hogy meghallgatod, nem igényel túl sok energiát. Szükséges ellenben ahhoz, hogy megértsd a motivációját és a nézőpontját, hogy újra tudd értelmezni a helyzetet, mielőtt véleményt formálnál.

A legtöbb esetben a másik személy csak hallani szeretné, ahogy megerősíted neki a saját véleményét.
A legtöbb esetben a másik személy csak hallani szeretné, ahogy megerősíted neki a saját véleményét.Fotó / 123RF

3. Mondd el a meglátásaidat

A te álláspontod is lehet ugyanolyan érvényes, mint bárkié, még akkor is, ha két ellentétes meglátás áll szemben egymással.

4. Légy megértő

Tudasd a másikkal, hogy megérted a nézetét. Ennek ellenére természetesen lehet más a véleményed, viszont a legtöbb esetben a manipuláló fél csak hatni akar a meggyőződésedre, ezzel a lépéssel pedig elkerülheted, hogy ezt szükségesnek érezze.