A rettegés éjszakája: hátborzongató filmek halloweenre

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amerikából elterjedt, de egyébként kelta hagyományokra visszatekintő ősi ír ünnep, a halloween. Ha te is szeretsz borzongani, akkor ezt a cikket imádni fogod!

Ha csokigyűjtés és a beöltözős bulik helyett inkább bekuckóznál a szobád melegében, akkor ajánlunk neked pár alkalomhoz illő filmet, amelyeknek köszönhetően garantáltan végig fut majd a hideg a hátadon...

Addams Family - A galád család (1991)

Addams Family - A galád család (1991)
Addams Family - A galád család (1991)Fotó / Netflix

A Barry Sonnenfeld klasszikusa akár a halloween hivatalos filmje is lehetne, erről a különleges családról valószínűleg te is hallottál már korábban. Ha esetleg mégsem, akkor az idei halloween tökéletes alkalom arra, hogy pótold a lemaradásodat!

A szereplők öltözete, a sminkek és a kissé morbid humorral fűszerezett párbeszédek tökéletes kellékei lehetnek egy borzongós estének. Bár a hangsúly nem az ijesztgetésen és a jump scareken van, ennél jobb filmet nem is találhatnál arra, hogy téged is átjárjon kicsit a halloween hangulata.

Rém rom (2006)

Rém rom (2006)
Rém rom (2006)Fotó / Netflix

A halloweeni hangulat megidézése egy egészen más köntösben. A Rém rom című animációs film tökéletesen vegyíti a horrorfilmes elemeket a fantasyval, mindezt pedig rengeteg kalanddal és izgalommal fűszerezi. Borzongásból itt sem lesz majd hiány! Ha szerettétek (vagy ismertétek) a Bátor, a gyáva kutya című híres sorozatot, akkor egyszerűen garantált a siker.

Ragyogás (1980)

Ragyogás (1980)
Ragyogás (1980)Fotó / AFP

Vétek lenne kihagyni Stephen Kinget és klasszikus regényeiből készült filmadaptációkat halloween idején. Mind közül talán legkiemelkedőbb alkotás a Ragyogás, amely Stanley Kubrick rendezésében készült el, és garantált rettegést tartogat azok számára, akik megnézik. Mi szóltunk előre!

Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007)

Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007)
Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (2007)Fotó / AFP

A Sweeney Todd egy kevésbé ismert horror film, amelyet Tim Burton rendezett, szereplői között pedig olyan híres színészeket vonultat fel, mint Johnny Depp, Helena Bonham Carter és Alan Rickman. Ebben a musical elemekkel gazdagon fűszerezett horrorfilmben aztán félelemből és bosszúvágyból sincs hiány. A film megnézése után egészen más szemmel fogsz a húsos pitékre nézni!

Horrorra akadva, avagy tudom, mit tettél tavaly nyáron (2000)

Horrorra akadva, avagy tudom, mit tettél tavaly nyáron (2000)
Horrorra akadva, avagy tudom, mit tettél tavaly nyáron (2000)Fotó / AFP

Ha esetleg úgy éreznéd, hogy a horror nem igazán a te műfajod, ne aggódj, erre is van megoldás. A Horrorra akadva sorozat sajátosan figurázza ki ezt a műfajt, és bár a morbid elemek természetesen innen sem hiányozhatnak, a vígjátékokra hajazó, ironikus jelenetek azonban nemcsak borzongatóak, hanem szórakoztatóak is egyben.

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Az Álmosvölgy legendája (1999)
Az Álmosvölgy legendája (1999)Fotó / Paramount Pictures

Újabb Tim Burton film következik, szintén Johnny Depp főszereplésével, de az Addams Family-ben is alakító Christina Ricci is csatlakozik hozzájuk. A gótikus kísértettörténet kicsit véres, de annál hangulatosabb mese egy különc nyomozóról, aki a fej nélküli lovas áldozatai miatt érkezik egy hátborzongató kisvárosba. Sleepy Hallow települése a tökéletes halloweeni díszlet, a gyilkos kísértet töklámpás feje, már csak hab a tortán.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Karácsonyi lidércnyomás (1993)
Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Igazi aduász, mert egyszerre két ünnepnél is elsütheted ezt a stop motion technikával készült klasszikust. Jack Skellington ikonikus csontváz figurája Halloween Town lakója, Tök király néven a legsikeresebb rémisztgető. Véletlenül felfedezi Karácsony várost, és úgy dönt ő lesz az új „Víg Hullás" (Mikulás). Halloween Town minden réme és szörnye a maguk sírontúli stílusában neki is fog az ajándékok elkészítéséhez. Ha megnézed, tuti nem fogod tudni eldönteni, hogy kedvet kaptál jelmezbe bújni és trick or treat vadászatra indulni, vagy már díszítenéd is a karácsonyfádat!