Óraátállítás 2021: Kell még tekergetni egyáltalán?

Beköszöntött az igazi ősz és ezzel együtt rögtön nyakunkba szakadt a szokásos kérdés: mikor lesz az idei óraátállítás? Különben is, lassan eltörlik, nemigaz? Szükséges még egyáltalán? Tiszta vizet öntünk a pohárba!

A téli időszámítás kezdete hazánkban mindig az októberi hónap utolsó vasárnapja, vagyis 2021-ben október 31-én, szombaton hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az órákat. Persze, ez nem jelenti azt, hogy hajnalban külön fel kellene kelnünk emiatt, de előző este lefekvéskor már érdemes rá gondolni; legkésőbb másnap reggel. Nem nehéz megjegyezni, hiszen ebben az esetben a megszokotthoz képest egy órával többet alhatunk. 

Medve télen

A kavarodás általában abból szokott fakadni, hogy bár többet alhatunk, visszafelé kell állítani a ketyeréket, s ezek a szavak máris kellő ambivalens érzést okoznak ahhoz, hogy teljes legyen a káosz. Egy viszont biztos: a tél beálltával az embernek sokkal kevesebb kedve van kibújni a paplan alól, tehát, ha pusztán az emócióinkra is hagyatkozunk, akkor sem tudunk nagyot hibázni óraátállítás tekintetében. 

 

Tekergesse a nyavalya

Már csak az a kérdés, minek az egész hacacáré, ha egyszer mindenki zsebében ott lapul a legújabb iPhone, a csuklóján meg az okosóra? Nem volt ez mindig így, kezdetben ugyanis az óraátállítás arra szolgált, hogy a mesterséges világítás késleltetésével villamosenergiát lehessen spórolni. Igen ám, csakhogy a szervezetünk reakcióideje sokkal lassabb, mint, hogy egyik napról a másikra fel tudja venni ezt a ritmust. Még jó, hogy az átállás mindig szombat éjjel van, ezzel némi lehetőség nyílik időt nyerni magunknak, szó szerint. 

Bár a kütyük maguktól intézik a dolgot, a buta mikró és falon lévő klasszik óra nem. Így aztán szuper, mikor a telefonod más időt mutat, mint az otthoni óra: a késés az első munkanapon garantált.

A téli időszámítás kezdetekor egy órával többet alhatunk.
A téli időszámítás kezdetekor egy órával többet alhatunk.Fotó / 123RF

Amikor a másnap másnaposra sikeredik

Fájni fog a fejed, akár emiatt, akár az eleve szombat estére tervezett dorbézolás miatt. Van, aki gyorsabban alkalmazkodik az új ütemhez, de akadnak, akik lassabban. Csak türelem, mindenki ugyanazt éli át és ugyanúgy 24 óránk marad mindenre, ez változatlan.

Az okosórát meg hiába nézegeted, kávét főzni még nem tud, pedig nem ártana. Fáradtan, nyűgösen, de nyugodt szívvel lendüljünk bele a télbe. A tavalyit úgysem tudjuk überelni, annál csak jobb lehet. Majd talán néhány év múlva eltörlik ezt az akciót és akkor végre fellélegezhetünk.

Addig viszont felesleges küzdeni: engedd el, tekerd át, készülj fel. Húzd a lóbőrt, amíg lehet.