Mi lenne velem nélküled?! 5 alkotás a feminizmusról

Az emberek szeretik összemosni a feminizmus és a férfigyűlölet fogalmát. A feminizmus egyenjogúságot jelent, amely politikai mozgalmak által bontakozott ki. Sok esetben viszont nem értjük a mozgalmak mögött húzódó vezérszálakat, pedig fontos ismerni és megérteni a nők motivációját. Most 5 olyan filmet ajánlunk, amely segít abban, hogy árnyaltabban ráláts a régi és a modern női helyzetekre.

1. Kisasszonyok / Little Women (2019)

2019-ben jelent meg a klasszikus romantikus dráma legújabb változata, amely öt céltudatos nő összefonódó sorsát mutatja be. Egy család életét ismerheted meg, ahol az apa a háborúban harcol, míg az anya és négy lánya nem kíván a világ elvárásai szerint élni. Ez az alkotás a tizenkilencedik századi nők helyzetéről, az eléjük állított kihívásokról, a kiteljesedés nehézségeiről és a társadalmi nyomásról beszél. Ajánljuk, ha láttad már a Jane Austen regénye alapján készült Büszkeség és balítélet című filmet, hiszen több párhuzam is megjelenik a két alkotás között.

Kisasszonyok
KisasszonyokFotó / Britannica

2. Mrs. America (2020)

Az HBO-n tavaly megjelent minisorozat a hetvenes évek amerikai nőjogi mozgalmát mutatja be, élesen szétválasztva a két ellenséges tábort. A háziasszonyokat Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) képviseli, míg a nemek egyenlőségéért az ikonikus újságíró, Gloria Steinem (Rose Byrne) harcol. A sorozat szemléltető alapot biztosít ahhoz, hogy jobban átlássuk az egymást követő és egymásra mélyen ható történelmi események alakulását. Olyan témák jelennek meg benne, mint a háziasszony szerepkör, a munkához való jog, a megfelelő bérezés, az emancipáció, vagy épp az abortusz. A sorozat Amerika egyik legnagyobb kultúrharcának motivációit próbálja a néző elé tárni, korhű világot biztosítva ehhez.

Mrs America
Mrs AmericaFotó / HBO

3. Az egyenjogú nem / On the Basis of Sex (2018)

A film Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones) igaz történetét viszi a vászonra. A történet bemutatja a fiatal, férjezett, egész életében a női jogokért küzdő nő életútját, betekintést engedve a házasságába is. Férje adójogi ügyvédként dolgozik. Ruth ezúton talál rá egy nemi egyenlőséget érintő jogi esetre, amellyel megkezdheti bírósági harcát a megkülönböztetés ellen.

ON THE BASIS OF SEX
ON THE BASIS OF SEXFotó / Focus Features

4. Rendbontók / Misbehaviour (2020)

Ez a film szintén egy történelmi jelentőségű eseményt ábrázol: az 1970-ben megrendezett Miss World szépségversenyt mutatja be. A rendezvényt a Női Felszabadító Mozgalom azzal a kritikával támadta, hogy lealacsonyítja a nők társadalomba betöltött szerepét, tárgyiasítva azokat. Annak ellenére, hogy itt is két női tábor jelenik meg – egyik oldalon a lázadó feminista csoport, másik oldalon a külsőségekre adó és butának vélt lányok – a film végére mégis kirajzolódnak a különböző nézőpontú, mégis egy célért harcoló női sorsok.

Misbehaviour
MisbehaviourFotó / AFP

5. Erin Brockovich, zűrös természet / Erin Brockovich (2000)

A lista utolsó filmje szintén egy életrajzi mű, amely egy három gyermekes, elvált anyát ábrázol Julia Roberts szereplésében. Hasonlóan az előző filmekhez, ebben a helyzetben is egy céltudatos női utat láthatunk, ám itt a hangsúly inkább a karakterre tevődik, mintsem a feminista mozgalomra. A film Amerika történetének legnagyobb környezetszennyezési botrányát mutatja be.

Erin Brockovich
Erin BrockovichFotó / Britannica