Tindereztél már? A társkereső appok napos és árnyas oldala

Szinglinek lenni 2021-ben – az emberek túlnyomó többségének – a különböző társkereső appok használatával jár, amivel nincs is semmi baj. Párok ezreinek a könyvesboltban való romantikus egymásba ütközés helyett a Tinder a sikersztorija. Ezeknek az alkalmazásoknak megvan a jó, na meg a kevésbé jó oldala is. De mik is ezek?

Ha tindereztél már valaha, akkor tudod, milyen érzést kelthet az emberben az alkalmazás: Habár a lehetőségek tárháza végtelennek tűnik, mégis van némi nyomasztó kettőssége a dolognak, hiszen úgy húzogatod az embereket néhány kép alapján jobbra és balra, mintha csak az élelmiszerboltban válogatnál. Ez a jelenség nem mindenkinek kompatibilis az érzelmi világával, de a keményebb lelkületűek is érezhetik romboló hatását.

Miért szeretjük?  

Kézenfekvő – Az okostelefonodon megnyitni egy alkalmazást, amelynek segítségével akár életed szerelmét is megtalálhatod, nem nevezhető kényelmetlennek vagy körülményesnek. Ingyenes (részben), gyors, és még azt sem lehet mondani, hogy időigényes. Percek leforgása alatt állhatsz párba vagy „dobhatod a kukába" felhasználók sokaságát.

Fotó / Andor Bujdoso

Önbizalomnövelő – Ha voltál már felhasználó, vagy éppen most is használod a párkereső-játékot, akkor tudhatod, mennyire jót tud tenni az ember egójának, mikor felvillan a kis „match" ablak, vagyis, hogy a másik fél is attraktívnak talált téged. A pozitív visszaigazolást nyilván mindenki szereti.

Lehetőség – Ha nem is randizgatsz aktívan, de néha-néha felmész a társkereső appokra, azzal megadod magadnak a lehetőséget, hogy valaki számodra érdekessel megismerkedj. Az igazit pedig, előbb-utóbb mindenki meg szeretné találni.

Miért nem szeretjük?  

Futószalag-jelenség – Az offline életben sosem tudnánk úgy válogatni potenciális partnerek között, mint azt a társkeresőkön tesszük, ami sokak számára lélekölő és lehet, hiszen a hangulata nem éppen egy romantikus filmre hajaz. Valakinek ez nem számít, és tud alkalmazkodni a modern világ hozományaihoz, más azonban rosszul van a nagymértékű balra és jobbra húzástól.

Komolytalan – A társkereső appokat sokan nem épp társkeresésre, hanem inkább kalandszerzésre használják, félrevezetnek másokat, aztán eltűnnek örökre. Ezek az appok felelősségvállalás nélkül használhatóak, hiszen nagy valószínűséggel nem köti össze a két embert a közös baráti kör, iskola vagy munkahely, így eltűnni – és ezzel igencsak megbántani a másikat – sem nagy ügy.

Felszínes – Néhány kép, na meg esetleg egy rövid személyes leírás alapján eldönteni, hogy valakivel szívesen megismerkednél vagy sem, határozottan felszínes jelenség, amelynek velejárója, hogy olyanokkal állsz párba, akik élőben esetleg teljesen másmilyenek, mint remélted, vagy esetleg olyanokat „dobsz ki", akikért valójában odalennél.

Veszélyes – Végül, de nem utolsósorban számos veszélyt rejtegethet egy ilyen app, hiszen sokak számára az online profil nyújtotta lehetőségek egyet jelentenek mások megtévesztésével, átverésével, na meg egyéb szándékokkal, amiket nem kell részleteznünk. Ha Tinder-randira adod a fejed, akkor mindenképp nyilvános, lehetőleg frekventált helyen találkozz az alannyal, és ne felejts el szólni egy barátnak, hogy figyelje a telefonját, ha szükség lenne rá. Emellett a helymeghatározást is érdemes bekapcsolni a telefonodon, hogy vészhelyzet esetén a barátaid tudják, merre jársz.