Az emberiség valódi határa: Amit sosem fogunk elérni

Létezik olyan határ, amit sosem tudunk átlépni? Helyek, amelyeket sosem fogunk elérni, még úgy sem, ha mindent megpróbálunk? Mint kiderült, léteznek. Még a sci-fi filmekből ismert technológiával is limitálva lennének a lehetőségeink, ez ellen nem tudunk mit tenni. Felvetődik tehát a kérdés: mekkora a körülöttünk lévő univerzum, és milyen messzire tudunk eljutni benne?

Ha felnézel az égre, csak a végtelenséget látod. Csillagok születnek és halnak meg, ami egy véget nem érő körforgásnak tűnhet, de nem az.

Körülbelül száz-négyszáz milliárd csillag van a galaxisunkban. Évente nagyjából három új csillag születik, ráadásul kilencvenöt százaléka azoknak a csillagoknak, amelyek az univerzumban létezni fognak, már megszülettek. Ez azt jelenti, hogy az univerzum csillagképző korszakának végéhez közeledünk.

Körülbelül száz-négyszáz milliárd csillag van a galaxisunkban.
Körülbelül száz-négyszáz milliárd csillag van a galaxisunkban.Fotó / 123RF

Ennél azonban többről van szó. Mint kiderült, maga az űr távolodik tőlünk. Körülbelül két billió galaxis található az egész univerzumban, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint ennyit számoltak ki. Ennek ellenére, még ha fénysebességgel is tudnánk utazni, az univerzum kilencvennégy százaléka elérhetetlen lenne számunkra.

Miért elérhetetlenek számunkra ezek a galaxisok?

Az univerzum kezdetekor váltakoztak a sűrű, és kevésbé sűrű területek, ezek alakították ki a galaxis halmazokat is. Ezek a halmazok azonban, folyamatosan távolodnak tőlünk az univerzum állandó, és egyre gyorsuló tágulása miatt.

Ez egy horizontot eredményez körülöttünk, és minden emögött gyorsabban távolodik tőlünk, mint a fény sebessége. Tehát minden, ami átlépi a horizontot, elérhetetlenné válik számunkra. Kicsit olyan, mint egy fekete lyuk eseményhorizontja, csak ez minket körülvéve helyezkedik el.

A galaxisok kilencvennégy százaléka már átlépte ezt a határt. Ennek ellenére még látjuk őket, ami annak tudható be, hogy bár valójában már nincsenek ott, abban az állapotban, fényük annyival később érkezett el hozzánk, hogy csak a múltbeli formájukat látjuk.

Ennek következménye, hogy valószínűleg az emberiség számára elérhetetlenek lesznek az univerzum bizonyos területei, és csak egy kisebb részét fogjuk tudni feltérképezni. Aggodalomra azonban semmi ok, hisz ez is bőven elég vizsgálni valót tartogat számunkra.